Dobročinná akademie vynesla vozíčkářům téměř sedm milionů

Praha - Letošní Dobročinná akademie aneb Paraple vynesla vozíčkářům přes 6,9 milionu korun, tedy přibližně stejně jako loni. V přímém přenosu zábavného pořadu ze Žižkovského divadla Járy Cimrmana mohli televizní diváci a rozhlasoví posluchači přispět Centru Paraple, které lidem na vozíku pomáhá vrátit se po úrazu do běžného života. Dobročinná akademie se konala poosmnácté a uváděl ji tradičně herec, scenárista a režisér Zdeněk Svěrák. V jeho pořadu vystoupili mimo jiné Jaroslav Uhlíř se sborem Sedmihlásek, Ewa Farna, Two Voices, Monika Absolonová a Jan Matěj Rak.

Centrum Paraple pomáhá ročně zhruba 1500 klientů. Loni absolvovalo sociálně-rehabilitační program 308 lidí, sportovní programy 80, počítačové kurzy 111, kurzy zdravého životního stylu 20, výtvarné kurzy 58 a program Máma - táta na vozíku 17 klientů.

Letos se díky nově vybudovaným prostorám rozšířila kapacita sociálně rehabilitačních pobytů včetně nově zavedených odlehčovacích pobytů o zhruba 70 až 80 klientů ročně. Na pokrytí celodenní péče a odbornou pomoc včetně nákladů na provoz centra je letos potřeba 28 milionů.

Dobročinná akademie aneb Paraple 2011 (zdroj: ČT24)

„Prostředky získané díky Dobročinné akademii využijeme na zajištění rozšířených služeb pro naše klienty - vozíčkáře. Bohužel se nedaří dlouhodobě snižovat počet úrazů s poraněním míchy, takže každý rok přibude několik stovek nových zájemců o naše aktivity,“ řekla ředitelka Centra Paraple Alena Kábrtová.

Centru mohou lidé přispět bankovním převodem na číslo účtu 932 932 932/0300 nebo odesláním DMS ve tvaru DMS PARAPLE případně roční DMS ve tvaru DMS ROK PARAPLE na číslo 87 777. Jednorázová DMS stojí 30 korun, Centrum Paraple získá 27 korun. Při zadání roční DMS je příspěvek každý měsíc 30 korun.