Stát chce pomoct zemědělcům v boji s erozí příručkou

Třebsíň (Benešovsko) – Ministerstvo zemědělství se snaží začít efektivně bojovat s problémem eroze. Ta totiž každoročně ohrožuje až 45 procent orné půdy a odnáší většinou tu nejkvalitnější. Odpovědnost je nicméně plně na zemědělcích, proto se ministerstvo rozhodlo vydat speciální příručku, kde by na možnosti boje s erozí upozornilo.

Odborníci se rozhodli na speciálním simulátoru ukázat, jakým způsobem voda zeminu likviduje. Kapky z vodních trysek imitující déšť narušují půdu, a protože protierozní opatření chybí, bahno odtéká pryč ve velkém. „Díky překlápěčce víme přesné množství litrů, které z pozemků odtéká,“ podotkla Dominika Kobzová z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Zhruba z necelých 20 čtverečních metrů odteklo až 50 kilogramů půdy.

Rolníci musí vytvářet meze a vsakovací pásy

Díky simulátoru se také dají vyzkoušet i různé technologie, jak půdu ochránit. „Mezi kukuřici dáme nějaké pásy jiné plodiny, která brání odtoku, tedy přeruší se délka svahu,“ uvedl ředitel Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiří Hladík. Další variantou, jak zabránit erozi, jsou třeba meze nebo vsakovací pásy.

Ministerstvo zemědělství teď vydalo protierozní příručku, která zemědělcům doporučuje nejrůznější technologie a stanovuje, jak při pěstování plodin postupovat nesmí. „Zemědělec nese plnou zodpovědnost a budou velmi tvrdé sankce za to, pokud poruší tato pravidla hospodaření, když vznikne eroze,“ upozornil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Zároveň dodal, že každoročně bývá odplavena půda v hodnotě až 4,5 miliardy korun.

Brožůrka pracovně nazývaná ministerstvem „protierozní kuchařka“ vychází v nákladu 24.000 kusů a k farmářům bude distribuovaná prostřednictvím regionálních pracovišť Ministerstva zemědělství. Dostupná bude také v elektronické podobě na internetu. Jako vhodné postupy proti erozi doporučuje například setí po vrstevnicích či do ochranné plodiny, bezorebné setí, zasekávací a přerušovací pásy.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle analýz může při nejhorším scénáři eroze ročně poničit až 21 milionů tun půdy. Zemědělcům odnáší nejkvalitnější část zeminy a ohrožuje majetek obcí. „Dostane se do vodotečí, usadí se v rybnících, projde kanalizací a v tom horším případě vytopí vesnici a jde  až do obytných budov,“ varoval Hladík. Ministerstvo zemědělství teď chystá přísné kontroly. Pokud odhalí pochybení, hrozí zemědělcům až statisícové pokuty.