Zemanovci sehnali 100 tisíc podpisů pro přímou volbu prezidenta

Praha - Více než sto tisíc lidí se podepsalo pod petici za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů, kterou zorganizovala Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Kampaň se tak zařadila mezi jednu z nejúspěšnějších petic v posledních letech. Zákonodárci by měli takové množství podpisů nějak reflektovat, komentoval úspěch předseda SPOZ Vratislav Mynář. Dnes jeho strana shromážděné podpisy předala petičnímu výboru sněmovny a očekává, že se k petici odehraje veřejné slyšení. I tak ale šéf zemanovců vidí snahu strany skepticky. „Obávám se, že to bude opět zameteno pod stůl,“ prohlásil.

Podpisů od konce letošního června SPOZ podle svého předsedy Mynáře sebrala asi 106 tisíc, některé podpisy však byly kvůli formálním nedostatkům vyřazeny. I tak se výzva za nové prvky přímé demokracie zařadila mezi celkově nejúspěšnější. Přeskočila ji například petice proti stavbě protiraketového satelitu v brdských lesích či takzvaná Kmetiněvská výzva, žádající vyšší tresty pro mladistvé vrahy.

Petici při agitaci zemanovců v Poslanecké sněmovně podepsal také předseda poslanců vládní TOP 09 Petr Gazdík a několik dalších poslanců z hnutí Starostové a nezávislí, které do sněmovny kandidovalo spolu s TOP 09. Zemanovci se chlubí i podpisy některých sociálnědemokratických poslanců a senátorů, včetně hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška či vlivného severočeského politika Jaroslava Foldyny.

Zeman a jeho stoupenci založili SPOZ v roce 2009. Strana se účastnila minulých parlamentních voleb, ale pro vstup do Poslanecké sněmovny jí chybělo zhruba půl procenta hlasů. Posilování přímé demokracie má SPOZ ve svém programu. Tvrdí, že přímou volbou by mohli občané svobodně a nezkresleně projevit svoji vůli a svůj názor na toho či onoho politika.

Zavedení přímé volby připravuje i kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Vládní návrh ve sněmovně uspěl v prvním čtení. Koalice se ale dosud s opoziční ČSSD nedohodla na tom, jaké ústavní změny by měly přímou volbu prezidenta provázet. Osud zákona tak zůstává nejistý, protože bez hlasů ČSSD nemůže v parlamentu uspět. Předseda SPOZ Vratislav Mynář vládní návrh podporuje. „Byl by to pokrok. Byli bychom rádi, pokud by alespoň v této podobě zákon prošel,“ uvedl.

Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman již dříve řekl, že by se přímých voleb prezidenta účastnil, kandidutaru svého někdejšího rivala dnes rovněž podpořil bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek. Zemanovci považují prosazení přímé volby za své hlavní téma. Vládním stranám a opoziční ČSSD proto vyčetli, že přímou volbu podporují jen na oko a skutečný zájem na jejím zavedení nemají. „Všichni se tím holedbají. Nyní se však pouze hledají důvody a způsoby, proč to nepůjde, proč se to neschválí,“ poznamenal Mynář s poukazem na debaty okolo nových pravomocí přímo voleného prezidenta.

Do kompetencí hlavy státu by však zemanovci příliš nezasahovali. Už jen fakt, že pro prezidenta hlasovala kupříkladu polovina českých voličů, podle šéfa SPOZ zvyšuje jeho vliv a prestiž. Mynář ale na druhou stranu přiznal, že pevnější pozice nejvyššího ústavního činitele může rozkolísat postavení jednotlivých vlád.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Součástí petice je i žádost na zavedení přímé volby starostů. Obec by podle návrhu zemanovců vedl ten kandidát, který by získal nejvíce hlasů z nejúspěšnější kandidátky v daném obvodu. Hrozí ovšem situace, kdy šéf radnice bude z jiné politické strany, než ta, jež má většinu v  zastupitelstvu. Mnoho současných starostů se tudíž návrhu brání, petici dosud oficiálně nepodpořil ani Svaz obcí a měst. „Pokud většina obyvatel přímou volbu chce, politici by to měli reflektovat a snažit se jim vyjít vstříc,“ reaguje na výtky Vratislav Mynář.