Bárta se musí omluvit šéfovi teplické ČSSD za „slavného kmotra“

Praha – Bývalému ministrovi dopravy a předsedovi poslanců koaličních Věcí veřejných Vítu Bártovi uložil pražský městský soud, aby se omluvil šéfovi teplické ČSSD Petru Bendovi za to, že ho v lednových Otázkách Václava Moravce (OVM) označil mimo jiné za „slavného kmotra“. Navrch má Bárta Bendovi zaplatit 100 tisíc korun. Pravdivost Bártových výroků se podle soudu neprokázala a šlo o „hluboký a vážný“ zásah do Bendových osobnostních práv.

Bývalý ministr má omluvu zaslat Bendovi písemně, dále ji má nechat otisknout v denících Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Právo a Hospodářské noviny. O zveřejnění má požádat i Českou televizi (ČT) a televizi Nova. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

„Žádný rozsudek nemůže změnit všeobecný názor veřejnosti na charakter osobnosti pana Petra Bendy,“ reagoval na rozsudek Bárta. Jeho právník Petr Šurka novinářům řekl, že se závěry městského soudu nesouhlasí a že počítá s odvoláním. Bendův právní zástupce Pavel Hrtús byl s rozsudkem ve vztahu k Bártovi spokojen, u zamítavého verdiktu v případě ministerstva dopravy chce počkat na písemné odůvodnění. 

Soudce Tomáš Novosad: "(Bártovy výroky) popisují žalobce (Bendu) jako osobu, která v podstatě kriminálním způsobem ovlivňuje chod státního úřadu, respektive úřadu, který
přerozděluje peníze z veřejného rozpočtu, a která v podstatě tímto svým jednáním tyto peníze odčerpává a za to poskytuje manažerům Ředitelství silnic a dálnic peněžité výhody. Samozřejmě že takto popsané jednání je veřejností vnímáno krajně negativně - jde o typické korupční jednání, které je nežádoucí."

Bárta tehdy v OVM uvedl, že z výsledků auditu ministerstva dopravy vyplývá, že někteří manažeři ŘSD kryjí nelegální činnost stavebních firem. To se podle jeho tehdejších slov týkalo nejvíc Ústeckého kraje, kde prý bylo navíc podezření, že vedení ŘSD řídí „slavní kmotři ODS a sociální demokracie“ – podnikatel Patrik Oulický a Benda. Poté podle Bendy tvrzení zopakoval v ČT a Nově a dodal, že „konkrétní manažeři čerpají určité benefity“ pocházející z okruhu Bendy a Oulického. Bárta má v omluvách podle soudce Tomáše Novosada uvést, že v OVM řekl „nepravdivé informace“.

Bártův právník Oldřich Chudoba na počátku soudního jednání označil Bendovu žalobu za neodůvodněnou, výroky prý byly neurčité a nemohly šéfa teplických sociálních demokratů poškodit. Výraz kmotr podle právního zástupce v souvislosti s Bendou nepoužil poprvé Bárta, ale již předtím jej takto nazvala média.