Češi zachraňují psy, kteří by na Slovensku přišli o život

Bratislava - Slovensko bojuje s přemnožením psů. Tamní zákony proto povolují zatoulané zvíře ihned po odchytu utratit. To se nelíbí některým českým dobrovolníkům, kteří se rozhodli psy poskytnout českým zájemcům a z karanténních stanic jich před smrtí zachránili už desítky. Podle statistik se psů ročně na Slovensku legálně utratí kolem dvou tisíc.

Záchytné stanice pro zatoulaná zvířata se na Slovensku honosí nelichotivým názvem „psí koncentráky“. Psi tu musí před smrtí žít v nehumánních podmínkách, ve špinavé kleci a bez jídla. Přestože se jedná ve většině případů o zatoulaná zvířata, organizátoři záchrany psů vyžadují u karanténních stanic předávací protokol s veterinární správou. Chtějí tak předejít problémům při převozu zvířat.

Vratislava Zibová, organizátorka záchranných akcí:

„Chtěli bychom apelovat na české občany, aby nepodporovali české množitele, kteří prodávají psy bez papírů, aby raději nabídli domov nějakému pejskovi ze Slovenska.“

Nové majitele si získal i příběh několikatýdenního oříška. Ten se společně se svou matkou toulal v okolí dětského domova na Slovensku a nikdo ho nechtěl. Nechybělo málo, aby byl převezen do karanténní stanice, kde psi běžně dostávají už do sedmi dnů smrtící injekci. „Ve chvíli, kdy ji děti našli, to zjistil také ředitel dětského domova a jednoznačně se rozhodlo, že psi mají být utraceni,“ dodala jedna z dobrovolnic Denisa Salátková.

Dobrovolníci přiváží ze Slovenska převážně tříměsíční štěňata. O ty je u nás největší zájem. Navíc tím nekonkurují českým útulkům, protože u nás jsou štěňata nedostatkovým zbožím.