Klaus proti Barrosovi: Hlubší integrace EU způsobí problémy

Visegrád (Maďarsko) - Větší integrace členských zemí Evropské unie není východiskem z dluhové krize, ale naopak příčinou dnešních problémů unie. Po dnešním summitu prezidentů zemí visegrádské skupiny (V4) v Maďarsku to prohlásil prezident Václav Klaus a postavil se tak proti šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi, který naopak navrhuje integraci urychlit. Klaus však zároveň podotkl, že tento jeho názor je mezi účastníky summitu minoritní.

Ostrým výrokem reagoval Klaus na dotaz, zda je správný návrh předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa, aby se EU hlouběji integrovala v zájmu vyřešení dluhové krize. Klaus v této souvislosti poznamenal, že se Barroso tragicky mýlí. Od ostatních prezidentů zemí V4 ale v této věci zazněly jiné názory.

„S panem Barrosem zásadně, ale absolutně nesouhlasím. Já myslím, že se tragicky mýlí. Dnešní problémy Evropy vznikly stále se zrychlujícím procesem více a více Evropy. To je naprosto evidentní věc a pan Barroso nepřichází s jiným návrhem, než že když to více a více Evropy vyvolalo dnešní problémy, tak zkusme jít ještě dále a ještě více. Já myslím, že to je fatálně mylný přístup,“ řekl Klaus.

Setkání prezidentů V4
Zdroj: ČT24/ČTK

Polsko i Slovensko jsou pro integraci

Odlišný pohled na budoucnost EU v souvislosti s dluhovou krizí prezentoval polský prezident Bronislaw Komorowski. „Polsko velice důsledně říká, že evropskou integraci musíme prohloubit a jenom tak se můžeme z krize dostat, ale nezapomeňme, že musíme i rozšířit Evropu,“ řekl. Zdůraznil, že krize nevyplývá z přijetí nových členských zemí do EU. „Tyto příznaky začaly v zemích, které patří do eurozóny. To znamená, že to přišlo ze starých členských zemí,“ řekl.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič v souvislosti s plány na hlubší integraci v zájmu dohledu nad hospodařením zemí EU poznamenal, že členské státy suverenitu neodevzdávají, ale půjčují. „Protože, když chtějí, mohou vystoupit,“ řekl.