Šestnáctiletý hacker vydíral počítačovou firmu

Brno – Policisté dopadli teprve šestnáctiletého mladíka z Brna, který vydíral počítačovou firmu. Prolomil ochranu jejich internetových stránek, z nichž pak rozesílal fiktivní objednávky zákazníkům. V dopisech lživě tvrdil, že firma zvýšila své tarify za poskytované služby. Za zastavení útoku požadoval od společnosti 100 tisíc korun.

Vše se stalo loni na jaře, když se chlapec zdržoval u své matky. Má nařízenou ústavní výchovu za porušování zákona. U matky byl jen na několik dní na dovolené. Pro kybernetický útok si vybral společnost, která se zabývá webhostingem a službami v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Mladík prolomil bezpečnostní ochranu serveru a nastavil v něm automatické rozesílání fiktivních objednávek zákazníkům poškozené firmy. Ti tak byli vyzváni k úhradě částky za služby z důvodu údajné změny tarifu. Poté elektronicky kontaktoval jednatele poškozené společnosti, po kterém požadoval zaplacení 100 000 korun za to, že svou záškodnickou činnost ukončí. Jednateli firmy ještě navíc vyhrožoval, že poškodí jeho osobní majetek nebo podnikatelskou činnost, pokud neodstraní reklamy na své služby na sociální síti Facebook.

Na základě oznámení od poškozené společnosti začali kriminalisté z oddělení informační kriminality rozplétat hackerovu činnost. Pomohly jim podrobné analýzy elektronické komunikace i odborná zkoumání elektronických dat. Chlapci nyní hrozí prodloužení pobytu ve výchovném zařízení.