Lidé z Varnsdorfu poslali vládě seznam zákonů, které chtějí změnit

Varnsdorf – Po starostech obcí ve Šluknovském výběžku píší vládě také obyvatelé Varnsdorfu. V dopise žádají mimo jiné snížení věku trestní odpovědnosti z 15 na 14 let, zavedení trestní odpovědnosti rodičů za děti a změnu zákona o odpadech. Chtějí také zavedení centrálního registru přestupků a snížení škody pro určení hranice mezi přestupkem a trestným činem z 5000 na 2000 korun. Informoval o tom předseda přípravného výboru petice za odstoupení starosty a místostarostů Varnsdorfu Pavel Vaňáč.

Lidé chtějí kabinet upozornit na neutěšenou situaci v regionu, připomínají i napadení v Novém Boru a Rumburku, z čehož viní Romy. „Jak již je vám jistě známo, tak převážně v severních Čechách se bouří občané proti narůstající kriminalitě, která rapidně stoupá spolu se sestěhováváním nepřizpůsobivých občanů, a to právě na sever Čech,“ píší varnsdorfští v prohlášení. Vládu žádají o legislativní změny a jejich přijetí ve zrychleném čtení.   

Podobný seznam legislativních změn již dříve sepsali také starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku a Ústecký kraj. Starostové se s místními shodují v požadavku na centrální registr přestupků nebo změnu zákona o odpadech, požadují ale navíc například změnu rozpočtového určení daní ve prospěch menších měst. Kraj navrhuje například posuzování opakovaného přestupku proti veřejnému pořádku jako trestný čin a změny zákonů týkajících se sociálního bydlení a hazardu.   

Druhý dopis je adresován vedení města

Varnsdorfští se obracejí dalším dopisem i na vedení města, požadují zajištění bezpečnosti občanů. „K tomu je však zapotřebí včasná a důsledná kontrola dodržování městských vyhlášek a nařízení a v případě jejich opakovaného porušování přísné tresty, aby již v budoucnu nemohly být porušovány,“ píší v dopise. Kritizují také činnost městské policie, která prý ročně stojí 5,5 milionu korun.

Obyvatelé požadují, aby sociální odbor vyplácel sociální dávky pouze v poukázkách a pravidelně jejich vyplácení kontroloval. Město má podle nich kontrolovat také dodržování řádu městských ubytoven a za nedostatky trestat jejich správce. Dále žádají o navýšení počtu strážníků městské policie nejméně na 25 a vybudování policejní služebny u hotelu Sport. Je podle nich třeba také kontrolovat veřejně prospěšné práce, aby pracujícím nestačilo jen práci předstírat, protože jim to zajišťuje splnění limitu pracovních hodin k pobírání dávek.

Starostové kritizují ministerstva vnitra a práce

Starostové ze Šluknovského výběžku se pustili do kritiky jednotlivých ministerstev, vnitro prý neplní sliby, které jim dal ministr na konci srpna, a opatření ministerstva práce jsou prý neúčinná. Kritika míří i na policejního prezidenta Petra Lessyho, protože navzdory slibům prý počty policistů v menších městech klesají. Sdružení pro rozvoj Šluknovska kritizuje ministra vnitra Jana Kubiceho, který oblast nenavštívil, i když to sliboval.

Kubice a jeho podřízení navštívili oblast 25. srpna, krátce po útoku dvacítky Romů na menší skupinu místních v Rumburku. Lessy tehdy slíbil, že počty policistů na obvodních odděleních nebudou klesat, ministr chtěl během měsíce znovu přijet. Ani jedno z toho se nesplnilo, zlobí se teď starostové. „Ten měsíc už uplynul a sliby by se měly plnit, takže mu asi pošleme nějaký dopis,“ uvedl předseda sdružení a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser. 

„Starostové jsou zneklidněni tím, že policie byla posílena ve Varnsdorfu, Rumburku a Šluknově na úkor menších měst a obcí, do nichž se nyní údajně stěhují nepřizpůsobiví obyvatelé,“ uvedla mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová. Například v dvoutisícovém Velkém Šenově podle starosty Vladimíra Vykoukala zbyli z osmi policistů pouze čtyři. „Tři byli převeleni do Šluknova, další odešel do důchodu a jeho tabulkové místo bylo zrušeno,“ uvedla Doušová. Další konkrétní případy snižování počtu policistů prý ale starosta nezná.