Tým pro identifikaci obětí katastrof má tvořit padesátka specialistů

Praha - V České republice už dva roky vzniká speciální tým na identifikaci obětí hromadných katastrof. Uvedení takzvaného DVI týmu (Disaster Vicitim Identification) do praxe zvažuje policejní prezidium, navíc takový krok doporučuje i Interpol. Experti upozorňují především na hrozbu teroristických útoků i riziko hromadné dopravní havárie. V řadě evropských zemí už DVI týmy fungují, třeba v Německu, Velké Británii či Slovinsku obvykle vznikly právě v důsledku nějaké tragické události s vysokým počtem obětí.

„Tento tým by měl čítat zhruba 50 specialistů pro celou Českou republiku,“ uvedl pro ČT Petr Bendl z Kriminalistického ústavu v Praze. V případě katastrofy považují někteří odborníci rychlé zjištění totožnosti obětí za klíčové. „Aby těla mohla být předána pozůstalým k pohřbení a k zahájení dalších právních úkonů, jako jsou dědická řízení nebo životní a úrazové pojistky,“ upozorňuje na důsledky tragédií primář Vojenského ústavu soudního lékařství Miloš Sokol.

K myšlence na zrod speciálního týmu pro identifikaci obětí po hromadných katastrofách přispěla především ničivá vlna tsunami, která udeřila v jihovýchodní Asii v roce 2004. Už tehdy odjela do Thajska pomáhat skupina českých specialistů. Byl mezi nimi i genetik Martin Krátký, který v místě hromadné katastrofy pracoval několik týdnů. Díky svým zkušenostem má v budovaném týmu své místo jisté. Vedle genetiků se v něm objeví i soudní lékaři, stomatologové a kriminalisté.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)