Bárta se stížností neuspěl, jeho stíhání pokračuje

Praha – Stížnost, kterou proti svému obvinění podal předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta, mu žalobci zamítli. Jeho stíhání z podplácení tedy nadále pokračuje. Podle policejní verze se Bárta pokusil uplatit své tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí.

Bárta dal podle výpovědí svých bývalých spolustraníků poslankyni Kočí půl milionu korun, ve Škárkově případě šlo o 170 tisíc korun. Škárka počátkem dubna řekl, že od září měsíčně dostával 55 tisíc korun za loajalitu. On a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze půjčil. Sněmovna však na konci srpna rozhodla, že jeho i poslance Škárku vydá k trestnímu stíhání. Policejní žádost o vydání Bárty zkritizoval již dříve jeho advokát Oldřich Chudoba. Sněmovna podle něho nerozhodovala na základě úplných a objektivních podkladů. Následně podal předseda poslanců VV i stížnost proti obvinění. „Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 stížnost zamítlo,“ uvedla mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.