Dobeš chystá za čtvrt miliardy projekt, který není potřeba

Praha – Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) připravovaný projekt, který má zmapovat začleňování znevýhodněných dětí ve školní praxi a navrhnout řešení, má přijít na čtvrt miliardy korun. Jen analýza situace ve školách má stát 40 milionů. Odborníci na inkluzi nad tím ale kroutí hlavou, nespatřují v něm totiž téměř nic nového. Všechno už se dá najít buď v dalších projektech, nebo v Národním plánu inkluzivního vzdělávání, na jehož realizaci ale ministerstvo nemá peníze.

„Máme celou řadu analýz, které potvrdily, že české školství není dostatečně inkluzivní,“ shrnula pro ČT Petra Klingerová z České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. A Pavel Košák z organizace Člověk v tísni dodává, že MŠMT má k dispozici desítky studií prokazujících, že ve srovnání se zahraničím zaostává ČR o několik délek.

I další části plánovaného projektu - jako třeba metodiky nebo systém včasné péče o znevýhodněné děti - jsou už zpracovány. „Naprostá většina předpokládaných aktivit se realizuje už v rámci našeho projektu Center podpory inkluzivního vzdělávání,“ přidává se Helena Brožovská.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Kromě obsahu se ale někteří odborníci pozastavují ještě nad další skutečností chystaného projektu. Všechny velké evropské projekty až dosud řídily přímo ministerské organizace, podle informací ČT ale vydal ministr školství pokyn k přepracování čtvrtmiliardového projektu kvůli tomu, aby na něj mohlo být vypsáno výběrové řízení. „Jde o způsob, jak zařídit, aby se veřejné peníze přesunuly do soukromých kapes,“ uzavírá Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin.

Projekt MŠMT o inkluzivním vzdělávání
Zdroj: ČT24

Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martina Šimáčka se jedná o úplnou změnu systému vzdělávací soustavy v České republice - považuje za nepředstavitelné, že by ji měl řídit subjekt mimo ministerstvo školství. MŠMT odmítá přípravu projektu jakkoliv komentovat. "Projekt s názvem Systém inkluzivního vzdělávání zatím připravujeme a bude hotov během několika málo týdnů. Potom vám rádi řekneme, co je jeho obsahem," prohlásila pro ČT mluvčí MŠMT Renáta Bartková Sodomová. Projekt měl původně odstartovat s příchodem měsíce října, ministerstvo odmítá prozradit i nový termín.