Jméno nejlépe placeného úředníka drží ministerstvo financí pod pokličkou

Praha – Krycí kód zní „Ředitel odboru číslo 11“ a jde o nejlépe placeného úředníka. Totožnost zaměstnance ministerstva financí, který v roce 2009 dostal skoro dva miliony korun, ale resort tají – a to i přesto, že podle Nejvyššího správního soudu mají úřady zveřejňovat platy a odměny. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Státní zaměstnanec, který dostal řádný roční plat milion korun a k tomu na odměnách dalších 850 tisíc. S měsíčním průměrem bezmála 160 tisíc převýšil i plat předsedy vlády a byl svého času nejlépe placeným zaměstnancem státní správy. Veřejnost se ale nemá dozvědět, o koho jde a za co přesně svou nadstandardní odměnu získal.

Pracovník, který odměny dostal od exministra financí Eduarda Janoty, tak zůstává anonymním ředitelem odboru. Nejvyšší správní soud přitom v červnu rozhodl, že občané mají právo znát odměny lidí, kteří jsou placení z veřejných peněz, tedy z jejich daní. „Orgány státní správy mají povinnost toto sdělovat veřejnosti. Tudíž nerespektují rozhodnutí soudu a je to jenom známka toho, jak je tady nízká úroveň právního státu,“ uvedl Martin Kameník z občanského sdružení Oživení.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

 Výši odměny ano, jména však nikoli

V zahraničí je zveřejňování platů běžnou praxí. V Česku ho doporučuje nejen Nejvyšší správní soud, ale i Úřad pro ochranu osobních údajů. „Kategorie těch pracovníků, kteří rozhodují o velkých finančních částkách, patří do první kategorie, kde se většinou ta informace poskytuje,“ potvrdila mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

S tím však ministerstvo tak docela nesouhlasí. „Názor našich právních expertů je takový, že zveřejňujeme jak platy, tak odměny, ale bez konkrétních jmen. Myslíme si, že je to dle zákona, že je to dostatečné a že to dbá na ochranu soukromí,“ kontruje mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Komu a jaké odměny se ze státních peněz rozdávají, tají i další ministerstva a úplně stejně se chovají i hejtmanství, která ovládá sociální demokracie.