Premiéři V4 se sjíždějí do Prahy, chybět bude Radičová

Praha – Do Prahy se dnes sjíždějí předsedové vlád tří ze čtyř zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy premiéři Maďarska Viktor Orbán, Polska Donald Tusk a český hostitel Petr Nečas. Ze schůzky, na níž se bude probírat i složitá hospodářská situace EU, se omluvila slovenská premiérka Iveta Radičová, jejíž vláda tento týden padla. Slovensko tak dnes bude zastupovat jen zdejší velvyslanec Peter Brňo.

Tématy pražských jednání tří premiérů zemí V4 mají být víceletý finanční rámec Evropské unie či aktuální situace v eurozóně, jejíž okolnosti jsou v pozadí pádu Radičové vlády. Premiéři středoevropských zemí mají hovořit také o energetické problematice, situaci na západním Balkáně, ale i o spolupráci se zeměmi Východního partnerství EU.

Prodiskutovat by měli i témata nadcházejícího evropského summitu, který byl odložen na neděli 23. října a kde se má také řešit především složitá situace eurozóny. Ještě před ním budou mimořádné schůzky ministrů financí členských zemí EU a eurozóny.

Tři předsedové vlád visegrádské skupiny se dnes zúčastní i podpisu smlouvy o vzniku Platformy evropské paměti a svědomí.

Skupina zemí V4 se sjíždí do Prahy (zdroj: ČT24)