Armáda zmenší vojenský újezd Boletice o 12 procent

Olšina – Čeští vojáci zredukují rozlohu svého výcvikového prostoru v Boleticích zhruba o 12 procent, a to převážně v jeho jižní části. Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil ministr obrany Alexander Vondra, který zároveň zopakoval, že bude zrušen vojenský újezd Brdy. Ze všech ostatních vojenských výcvikových prostorů, které má armáda k dispozici, budou vyčleněny sídelní útvary. Jihočeský kraj rozhodnutí rezortu obrany vítá. Podle hejtmana Jiřího Zimoly usiluje kraj už dlouho o zisk co největšího území od armády, oblast se zachovalou přírodou bude velmi atraktivní pro turisty.

„Všichni lidé v České republice už budou mít stejná práva a povinnosti,“ uvedl ministr Vondra s tím, že doposud zhruba dva tisíce lidí, v Boleticích to jsou asi tři stovky, žilo ve vojenských újezdech ve zvláštním režimu. Kvůli němu například měli omezený pohyb v okolí svých domovů. „Obyvatelé se tam pak rozhodnou, zda založí samostatnou obec, nebo se k jiné přičlení,“ dodal Vondra.

Vojáci ustoupí převážně z jižní části boletického újezdu, jenž doposud zabíral více než 219 kilometrů čtverečních, právě zde totiž leží většina obývaných obcí. Alexander Vondra ovšem upozornil, že jeho rezort má o vojenský prostor i nadále zájem. „Je to unikátní zařízení, které umožňuje výcvik všech druhů vojsk,“ poznamenal ministr. Jedinečnost Boletice podle něj spočívá také v tom, že zde vojáci mohou cvičit v horských podmínkách.

Redukce boletického újezdu se dotkne sídelních útvarů Křišťanov, Třebovice, Boletice, Polná na Šumavě a Květušín. Některé obce hraničící s prostorem usilují o to, aby se újezd zmenšil i na severu. To však Vondra označil za nemožné vzhledem k tomu, že tuto část armáda využívá k výcvikům.

Armádní představitelé jsou přesvědčeni, že kvůli zrušení brdského újezdu ani redukcí Boletic vojáci nepřijdou o možnost kvalitního výcviku. „I při redukci tohoto prostoru o 12 procent a při vytažení sídelních obcí z celkového prostoru VVP bude výcvik umožněn bez jakéhokoliv omezení,“ prohlásil zástupce náčelníka Generálního štábu Miroslav Žižka. Také podle něj mají Boletice svou pespektivu, jednak zde cvičí jednotky odjíždějící na zahraniční mise, tak zde probíhají společná cvičení spojenců NATO.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jihočeský kraj má s Boleticemi vlastní plány

Případnou ztrátu práce u armády může podle hejtmana nahradit rozvoj turistiky v nedotčené oblasti. „Boletické území, jižní část, je území zajímavé pro Jihočeský kraj i celou Českou republiku. Je to území využitelné k šetrné turistice,“ řekl Jiří Zimola. Kromě vesnic z hranic újezdu vymaní ministerstvo i některé kulturní památky, jako například románský kostel sv. Mikuláše nebo zříceninu Raciberk.

Jedna z alternativ, co s jižní části boletického újezdu, kterou armáda zřejmě opustí, mělo být vytvoření lyžařského areálu. To ale současné vedení Jihočeského kraje odmítá. „Byl to záměr mého předchůdce a ostatních předchůdců,“ zdůraznil hejtman.

Podle Vondry by změny kolem vojenských újezdů měly proběhnout do roku 2015. Zrušením brdského újezdu a zmenšením těch ostatních asi o čtvrtinu chce ministerstvo obrany ročně ušetřit asi 200 milionů. Vojenské újezdy nyní zabírají 1,7 procenta plochy státu, což je podle Vondry v porovnání s okolními státy zdaleka nejvíce. Například v Německu, které má větší armádu, je to jen 0,5 procenta.