Plzeňská státní zástupkyně použila odposlechy neoprávněně

Brno - Plzeňská krajská státní zástupkyně Marie Poláková chybovala, když na základě záznamu odposlechů z jiné kauzy podala kárnou žalobu na jednoho ze svých podřízených, žalobce Libora Řeřichu. O její vině dnes rozhodl kárný senát Nejvyššího správního soudu v Brně. Podle předsedkyně senátu Milady Tomkové není možné použít citlivé informace získané z policejních odposlechů v rámci trestního řízení pro kárnou žalobu, která řešila pracovně-právní vztahy. Soud však upustil od uložení trestu s odůvodněním, že v profesním životě Polákové šlo o „výjimečný exces“. Poláková dnes u soudu nebyla, v minulosti však uvedla, že vinu necítí.

Poláková si podle dnešního odůvodnění verdiktu NSS i díky svým dlouholetým zkušenostem z výkonu svého povolání musela být toho, že nemá zákonné podklady na to, aby vysoce citlivé informace získané z odposlechů v jedné kauze použila pro řešení pracovně-právních vztahů. Proto prý v jejím případě nešlo pouze o uplatnění jiného právního názoru. Žalobu na Polákovou podal nepravomocně odvolaný pražský vrchní státní zástupce Vladimír Rampula. S dnešním verdiktem NSS byl spokojen.

Plzeňská krajská žalobkyně na základě policejních odposlechů dospěla k podezření, že Řeřicha pomáhá s obhajobou svému známému podnikateli a angažuje se různě v jeho prospěch. Vyžádala si další doplňující informace od policie a poté podala na Řeřichu kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Soud žalobu na Řeřichu v minulosti zamítl s tím, že odposlechy z jiného případu nejsou jako důkaz v kárném řízení přípustné. Řeřicha pak kárnou žalobu označil za šikanu a snahu o skandalizaci jeho osoby. Rampula na Polákovou následně podal kárnou žalobu.

Rampula za svůj postup čelil kritice Unie státních zástupců. Poláková podle některých odborníků čelí kárné žalobě jen kvůli tomu, že měla jiný právní názor. Postoj Nejvyššího správního soudu k odposlechům prý nemohla předvídat. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) Rampulu letos v létě odvolal z funkce. Pospíšilovo rozhodnutí není zatím pravomocné, Rampula se proti němu brání.

lab jpt 141114 oct 11