Romy bude zastupovat nová celostátní organizace

Brno - Romové budou mít nové celostátní sdružení, které bude sjednocovat menšinu a zastupovat ji navenek. Na konferenci v Brně dnes její účastníci schválili přípravný výbor, který má sdružení zaregistrovat, vypracovat jeho stanovy a schválit vedení. Organizace by měla vzniknout do konce roku. V Brně se sešlo 150 zástupců významných romských rodin i sdružení z celé republiky.

Přípravný výbor má 34 členů a jsou mezi nimi i zástupci většinové společnosti. Podle jednoho z pořadatelů konference a iniciátora vzniku organizace Stanislava Daniela nepůjde o instituci, která by měla řešit a vyřešit všechny potíže romské komunity, protože to by nebylo v jejích silách. „My nabízíme spolupráci (vládě a dalším),“ uvedl s tím, že věří, že poslanci, hejtmani a další představitelé státu budou mít o spolupráci s organizací zájem.

Stanislav Daniel: „Já neříkám, že s námi budou souhlasit všichni Romové, ale žádná strana, žádná politická organizace nikdy nezastupuje všechny občany České republiky.“

Cestu, jak hradit provoz organizace, budou podle Daniela jeho tvůrci hledat. Dodal, že brněnskou konferenci, pořádanou na výstavišti, zaplatili romští podnikatelé. Zároveň odmítl, že dnes Romové zakládali politickou stranu. Popřel rovněž to, že s organizací mají cokoli společného sociální demokraté. Brněnskou konferenci dnes otevíral hejtman Michal Hašek (ČSSD). „V současnosti jsou hejtmany sociální demokraté,“ podotkl k tomu Daniel.

Na konferenci dnes zazněla i kritika vládních projektů pro menšiny. „Úředník bude vymýšlet programy pro integraci Romů, ale v konečném stadiu se nic neděje. Programy z vlády se nedostávají na konkrétní místa,“ řekl ČT účastník konference z Opavy Julius Lévay. Politoložka Edita Stejskalová ale zároveň upozornila, že nová platforma by měla mít hlavně podporu Romů ze sociálně vyloučených lokalit, jinak podle ní příliš úspěšná nebude.

Iniciátorem dnešní celostátní romské konference bylo Sdružení Romů a národnostních menšin Hodonín. „Obvolali jsme veškeré organizace a vycházelo to z potřeb a situace ČR,“ řekl za pořadatele Vladimír Galbavý. On i kolegové se prý snažili pozvat zástupce všech regionů. Nepřímo tak popřel spekulace, že organizátoři některé romské aktivisty záměrně nepozvali.

Podobný projekt, navíc za účasti stejných aktérů, ale vznikl už před dvěma lety jako Asociace romských občanských iniciativ. Její šéf Ivan Veselý říká, že není třeba zakládat nic nového. Problém vidí jinde. Romskou reprezentaci podle něj úřady nerespektují. „Říká se, že Romové by měli participovat. Formálně participují, ale v okamžiku, kdy se tam objeví člověk, který prostě na ně tlačí, tak je pro ně nepřijatelný,“ řekl ČT.