Odškodné za třetí odboj chtějí první žadatelé - bude jich až 50 tisíc

Praha - Ministerstvo obrany odhaduje, že zhruba 50 tisíc lidí požádá o osvědčení účastníka protikomunistického odboje. Zároveň však předpokládá, že uspěje jen každý desátý uchazeč. Zákon začne platit letos 17. listopadu, už teď ale na obranu dorazilo zhruba 60 žádostí. Úředníky teď čeká úkol zjistit, kdo příslušníkem třetího odboje byl, a má tedy nárok na odškodnění.

Tomáš Sedláček bojoval proti nacistům, což bylo pro komunisty jediné provinění ve vykonstruovaném procesu. Po něm si 94letý generál odseděl skoro 10 let. Odškodnění určitě dostane, bude to rovných 100 tisíc korun. „Myslím, že to je spíš symbolické než adekvátní. Ty kriminály se nedají penězi zaplatit, to nejde,“ myslí si válečný veterán Sedláček.

Nárok bude mít každý, kdo totalitnímu režimu kladl odpor, byl z politických důvodů ve vězení nebo jej vyhodili z práce. Týká se to i lidí, kterým se nepodařilo emigrovat, a dostali se za to za mříže. Stačit naopak nemusí, že někoho vyhodili ze školy. „Nemělo by to být postaveno pro každého, kdo cítí nějakou křivdu, kterou mu komunistický režim způsobil,“ vysvětluje náměstek ministra obrany Michal Hrbata.

Reportáž Karla Rožánka a Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Žádost je ke stažení na stránkách ministerstva obrany. Podle historiků jsou v ní ale nejasnosti. Například někdo musí prokázat, že dotyčný nespolupracoval s komunistickým režimem. „Lidé by měli potvrdit, jestli byli evidováni jako spolupracovníci nebo tajní spolupracovníci – tam nastává opravdu složitá situace,“ míní historik Radek Schovánek. Podle ministerstva je to však úkolem úředníků, takže žadatel se tím nemusí zabývat.

Hodně práce proto čeká archiváře. Ti budou navíc hledat pro jednotlivé žadatele listinné důkazy, které potvrdí jejich odboj. Jenom Národní archiv spravuje zhruba 10 kilometrů dokumentů převážně z oblasti justice a vězeňství. Rozhodnutí ministerstva obrany o statusu účastníka 3. odboje nemusí být konečné, neúspěšní žadatelé se budou moci odvolat k etické komisi obou komor parlamentu.