Lessy chce posílit policejní auta GPSkami

Praha – Policejní prezident Petr Lessy slibuje lidem v nouzi rychlejší pomoc. Policie teď z evropských peněz vybavuje všechna auta GPS systémy, aby mohli operátoři tísňové linky posílat k případům nejbližší hlídky. Zároveň chce Lessy u akutních případů stanovit dojezdové časy, stejně jako má třeba záchranná služba.

Ročně se objeví až tisíce případů, které nesnesou odklad. Policejní prezident se chce zaměřit právě na případy, kde jde o život nebo o majetek. Pro všechny akutní případy by měl platit časový strop, tedy garance příjezdu pomoci do 20 minut. „Jednalo by se zejména o zvlášť závažné trestné činy, jako jsou vraždy, vyhrožování, případě zvlášť závažné série vloupání,“ podotkla Pavla Kopecká z Policejního prezidia ČR.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Dojezdový čas se za tři měsíce zlepšil o 2 minuty

Pomoct mají moderní technologie. Protože policie auta vybavuje GPS systémem, stačí, aby operátoři linky 158 zadali adresu, a hned vidí všechny policejní hlídky v okolí. „Praha a celá jižní Morava jsou už saturovány. Doufám, že v příštím roce se to promítne do celé policie,“ řekl policejní prezident Petr Lessy. Pražská policie má od května GPS systémy ve všech autech, dojezdové časy se za tři měsíce zlepšily skoro o dvě minuty. Na začátku léta jezdily hlídky k akutním případům v metropoli v průměru za osm minut a 20 sekund. V současné době je to šest a půl minuty.

Pražských čísel ale v méně obydlených oblastech dosáhnout nejde. A z analýzy, kterou si Petr Lessy nechal zpracovat, vyplývá, že na dodržení dojezdového času do dvaceti minut potřebuje přesně 40 309 hlídkujících policistů. V listopadu jich ale bude mít o 400 míň. O chybějící peníze na nové posily chce žádat ministerstvo vnitra.