Ředitel IZIPu: Švýcarská firma je účelový nástroj pro vstup investora

Praha – Švýcarská firma eHI, na niž europoslanci Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch převedli akcie IZIPu, byla založena účelově – reprezentovat má zájmy strategického zahraničního investora. Až do společnosti majetkově vstoupí, eHI s největší pravděpodobností zanikne. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce generální ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek. Jméno investora by mělo být známo do konce roku. Pašek zatím prozradil, že se jedná o reálného investora, který se pohybuje na trzích v západní Evropě. Společnost podle něj podniká i v oblasti elektronizace zdravotnictví. V souvislosti s příchodem investora podle něj Česku nehrozí arbitráž. Šéf IZIPu rovněž potvrdil, že patentová práva IZIPu drží společnost sama, ne firma jiná.

Do klíčového jednání správní rady VZP, na němž se má definitivně rozhodnout o nákupu většinového balíku akcií společnosti IZIP, která provozuje projekt elektronických zdravotních knížek, zbývá 8 dní. Budoucnost projektu zatím není jasná. Ředitel VZP Pavel Horák chce získat 100 akcií IZIPu, sociální demokraté ale chtějí od projektu odstoupit. „To by byla ta nejhorší cesta, do projektu se nainvestovala spousta peněz. Poškodilo by to pojištěnce, kteří ho využívají, aby získali kvalitnější péči,“ řekl Pašek, který rovněž vlastnil část akcií.

Pochybnosti vzbudil převod akcií europoslanců na švýcarskou společnost. Pašek u Moravce poukázal na to, že již od jara jedná se zahraničním strategickým partnerem, který by měl do společnosti IZIP majetkově vstoupit. „Doprostřed procesu vstoupila VZP s tím, že chce 51 procent, došlo tedy k adaptaci – založena byla účelově založená společnost, švýcarská firma eHI, do níž se shromáždí akcie a která reprezentuje zájmy investora,“ vysvětlil Pašek. Jedná se podle něj o standardní postup a společnost do budoucna zřejmě zanikne.

IZIP
Zdroj: ČT24

Kdo je tajemným investorem?

„Nemohu jít nad rámec smluv, jejichž součástí je slib mlčenlivosti. Jedná se ale o skutečného investora, který je na burze.“

VZP nemá podle Paška předkupní právo na převod akcií. Kdo je zahraničním investorem, jehož jméno by mělo vyjít na povrch do konce roku, Pašek zatím prozradit nechce, jde ale o reálného strategického investora, který se pohybuje na trzích v západní Evropě. „Švýcarská společnost je jednoúčelový nástroj pro vstup investora,“ řekl šéf IZIPu. Pašek rovněž odmítá, že by byl IZIP „průtokovým ohřívačem“ a licenci držela jiná firma. „Patentová práva rozhodně leží v IZIPu, jsou tu klíčoví manažeři i know how,“ prohlásil ředitel IZIPu.

eHI vznikla teprve na konci srpna

Firma eHI eHealth International byla podle výpisu ze švýcarského obchodního rejstříku založena před pár týdny, na konci srpna, s minimálním povinným vkladem 100 tisíc švýcarských franků a jediným členem představenstva, Erwinem Zurfluhem. Ten figuruje zároveň v dalších 36 společnostech jenom ve Švýcarsku.

Samotná eHI eHealth International sídlí v Curychu na prestižní adrese Bellevue place 5. Nemá ani telefonní číslo ani mail, fax nebo webové stránky. Jako předmět svého podnikání má uvedeno správa, držení a přeprodej majetku.

Informace o společnosti IZIP, a.s., po realizaci transakce s VZP a investorem

„eHI je speciálně založená SPV (Special purpose vehicle) společnost za účelem zajištění podmínek pro realizaci investičního projektu. V souladu s tímto účelem je předmětem podnikání společnosti eHI zejména nákup, držení, správa a nakládání s obchodními podíly tuzemských i zahraničních společností.“

Zdroj: www.izip.cz

Datum: 12.10.2011

VZP
Zdroj: ČT24

Pašek vyloučil, že by Česku hrozila v souvislosti s příchodem investora arbitráž v případě, že VZP přestane projekt elektronických zdravotních knížek podporovat. Řekl, že garantuje „vlastní hlavou“, že pro to neexistuje žádná „právní opora“.

Investice do projektu elektronických zdravotních knížek přesáhly 1,5 miliardy

Náklady na fungování projektu přesáhly za deset let částku 1,5 miliardy korun. V prvním roce existence elektronických knížek, v roce 2001, byly náklady VZP nejmenší – přesáhly 12 milionů korun. Postupně ovšem rostly a o čtyři roky později přesáhly částku 160 milionů. Náklady byly vysoké i kvůli motivacím lékařů za vstup do systému elektronických zdravotních knížek. VZP si dál slibuje od projektu miliardové úspory.