Co s chátrajícími domy? Stát je znárodní

Praha – Města a obce po celém Česku trápí stejný problém – chátrající a opuštěné domy. Co s nimi, když se o ně majitel nestará, nebo není k dohledání? Poslanci teď přicházejí s návrhem, podle kterého dům, o který se majitel deset let nestará, připadne státu. Počítá s tím novela občanského zákoníku, která půjde příští týden do sněmovny. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

V návrhu občanského zákoníku je zanesen paragraf o tom, že opuštěná nemovitá věc připadá do vlastnictví obce. Opuštěním se rozumí stav, kdy se vlastník o budovu nezajímá a nestará se o ni deset let. Pak se má za to, že ji opustil. „Jde o přelomovou větu v zákoně, která nejspíš vyvolá různé spory. Chybí tam totiž jakákoli náhrada za vyvlastnění,“ řekl deníku poslanec Stanislav Polčák (TOP 09). Poslanec také přišel s upřesněním, aby nemovitost případně získala raději obec než stát. Jde o to, že menší obce třeba nemají peníze na to, aby nějakou větší budovu například pojistily proti tomu, kdyby spadla a někoho zasypala.

List poukázal na případ chátrajícího hotelu Bílý lev ve Žďáru nad Sázavou, který léta hyzdí tamní náměstí. Starostka města Dagmar Zvěřinová poslanecký návrh vítá, podle ní ale nepůjde na každou budovu napasovat. Hotel si prý různí majitelé občas přeprodají, takže by desetiletá lhůta běžela zase od začátku. „Hrozba vyvlastnění by byla i šancí, aby vlastníci přestali kličkovat a něco s budovami dělali,“ věří i přesto starostka.

Podobně si Praha 8 zase neví rady s Palácem Svět v Libni. Budova léta chátrá a nic se neděje. Radnice proto podala na majitele návrh na likvidaci. Pokud by soud poslal společnost do likvidace, vlastníkem by se pak podle radnice mohla stát jiná společnost, která by památku opravila.

Nový občanský zákoník nahrazuje několikrát upravovanou a zastaralou normu z roku 1964. Mění například statut zvířat, která už nebudou věcí, lidem vznikne právo na odškodnění za zkaženou dovolenou, těžší bude i zbavit člověka svéprávnosti. Zákoník s více než 3 000 paragrafy má platit od roku 2013.