Stíhání úředníků kvůli Opencard pokračuje, stížnosti zamítnuty

Praha - Stíhání všech pěti úředníků pražského magistrátu kvůli projektu Opencard bude pokračovat. Žalobkyně zamítla jejich stížnosti jako nedůvodné, čtyřem mužům navíc rozšířila obvinění. Policisté úředníky podezírají z toho, že v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která však nesplnila podmínky zadávací dokumentace.

Čtyřem mužům přibylo k obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku i stíhání kvůli porušování závazných pravidel hospodářského styku. Pátý úředník si obě tato obvinění vyslechl již na počátku.

Policie podle médií stíhá bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Podezírá také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnoticí komise, která firmu vybrala. Kriminalisté muže obvinili v srpnu.

Tři z obviněných jsou zaměstnanci odboru informatiky pražského magistrátu, Čadský působí na odboru dopravy. Seyček po loňském odchodu z magistrátu zamířil do České televize a od 1. června tam šéfuje informačním technologiím. Policisté začali projekt pražské karty Opencard prověřovat loni v únoru na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Projekt Opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých médií byly zakázky přidělovány stejným firmám napojeným na známé pražské podnikatele. Projekt Opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.