Svatý Martin přijede už zítra

Praha - Svatý Martin přijede na bílém koni o tři týdny dřív, než jak praví pranostika připadající na 11. listopad. Už zítra totiž bude na českých horách sněžit. Sníh by se měl udržet do víkendu. Do konce týdne se budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem deseti stupňů, v noci může mrznout.

Už v noci na středu začne ze západní Evropy postupovat do Česka studená fronta. „Dešťové srážky budou k ránu přecházet v polohách nad 1 000 metrů nad mořem ve srážky sněhové. Je velmi pravděpodobné, že v Krušných horách a Krkonoších zůstane sníh do víkendu ležet. Ve čtvrtek nastane obdobná situace i v Jeseníkách a Beskydech,“ uvedl Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zatímco dnes se ještě může rtuť teploměru vyšplhat na 16 stupňů Celsia, od středy se ochladí nejméně o pět stupňů. Po zbytek týdne se budou denní maxima pohybovat mezi šesti až deseti stupni, po západu slunce se ochladí na pět stupňů, postupně přituhne na minus tři. Jasné nebe vystřídá do konce pracovního týdne pošmourné počasí s deštěm, v polohách od 900 metrů nad mořem sněhovými přeháňkami. Na víkend by se pak opět mohlo vyčasit.

První sníh letošního podzimu se objevil už první říjnový týden, kdy na horách napadly až tři centimetry sněhového poprašku.