Platforma pojištěnců: Připlácení na lékaře je protizákonné

Praha - Pokud reforma umožní pacientům, aby si připláceli na ošetření u primáře, bude to podle Platformy zdravotních pojištěnců protizákonné a diskriminační. Nic v platném ani připravovaném znění zákona neopravňuje nemocnice zpoplatňovat práva pojištěnců, které zákon popisuje jako bezplatná, tedy ani právo na volbu zdravotníka, řekl dnes právník platformy Ondřej Dostál. S návrhem na platby za volbu lékaře přišly odborné lékařské společnosti. Dosud se pacienti často dostávali k profesorům či přednostům klinik pomocí úplatků.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje, že od ledna si pacienti legálně připlatí za to, aby je v nemocnici ošetřil špičkový lékař, kterého si vyberou. Měl by to být jeden z nadstandardů, do kterých patří také příplatky za lepší kloub, lehčí sádru či robotickou operaci.

„Z principu se nestavíme proti zpoplatnění některých zdravotních služeb, pokud to prospěje zdravotnickému systému i pojištěncům jako celku. S tímto návrhem ale zásadně nesouhlasíme,“ řekl Dostál. Placení za volbu lékaře podle něj neumožní ani paragraf reformní novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který platby za nadstandard umožňuje. Platbou za volbu lékaře by podle Dostála byla zkrácena práva například důchodců, kteří už odvody do zdravotního pojištění zaplatili a nyní nemají na to, aby si připláceli. Péči ale čerpat chtějí a zákon jim to také zaručuje.

Předsedkyně platformy zdravotních pojištěnců Michala Filipová:

„Bylo by absurdní, pokud by nejšpičkovější služby v rámci systému financovali všichni občané, ale užívali je jen ti, kteří jsou schopni připlatit si přímo.“

Platný systém zdravotního pojištění je založen na univerzalitě a solidaritě, přístup nemocných k nejlepším lékařům v rámci systému závisí podle zákona na medicínské potřebě, ne na schopnosti platit. V souvislosti s regulacemi plateb od zdravotních pojišťoven, které dávají nemocnicím poměrně pevné rozpočty, podle platformy ale hrozí, že pacienti, kteří si připlatí, se k péči dostanou rychleji. Ti, co si nepřiplatí, budou odmítáni a budou na ošetření déle čekat.

Dostál vidí problém také v tom, že není jasné, kam by peníze od pacientů za ošetření vybraným lékařem směřovaly. Nemocnice už daly vědět, že by mohly přilepšit žádaným odborníkům, zisk by měla i nemocnice. Platforma s tím ale nesouhlasí, platby za přednost by podle Dostála měly být příjmem celého systému - zákon by se měl změnit, aby lékaři mohli volit, zda budou léčit plně na pojišťovnu, nebo budou brát peníze za přednostní léčení. Pojišťovna by platila v plné výši lékařům, kteří nevybírají, a těm, co vybírají, by o domluvená procenta platby snížila. Peníze, které by takto systém získal, by pojišťovna využila k tomu, že by nasmlouvala víc lékařů, kteří budou poskytovat péči v solidárním systému, popsal Dostál představy platformy.

Specializovaná centra mají problémy

Specializovaným centrům, která mají v péči nejtěžší pacienty, docházejí peníze. Už v říjnu se řada z nich potýká s vyčerpanými limity od pojišťoven a musejí nemocné odmítat. Další léčí na dluh a riskují, že jim nikdo výkony ani léky nezaplatí. Centra by měla podle pojišťoven hledat rezervy u sebe. Jen VZP by měla letos zaplatit za péči ve specializovaných centrech přes 5 miliard korun, s podobnou částkou počítá i na příští rok. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce ale přidávat. Podle odborníků takové zvýšení stačit nebude, nákladných pacientů totiž stále přibývá. Navíc příští rok péči ve zdravotnictví zdraží i vyšší DPH, inflace nebo požadavek lékařů na vyšší platy.