Billboardy skončí u dálnic, ne však ve městech

Praha – Reklamní poutače a billboardy zmizí z českých silnic do pěti let. Novelu zákona o pozemních komunikacích dnes schválila vláda. Podle plánu už ministerstvo dopravy nebude povolovat výstavbu nových poutačů u silnic a dálnic, zatímco ty stávající budou muset být odstraněny do pěti let. Nový zákon nicméně neumožní zlikvidování všech billboardů na českých dálnicích. V současné době je na 1 100 kilometrů dálnic přes 2 200 billboardů, tedy na každého půl kilometru jeden.

Do budoucna by mohli povolení na výstavbu reklamních zařízení získat pouze provozovatelé restaurací, benzinových čerpacích stanic, motelů a dalších zařízení, která bezprostředně souvisí se silničním provozem. Jejich poutače by ale musely být umístěny maximálně do vzdálenosti 200 metrů od provozovny. Poutače v aglomeraci ale budou zřejmě povoleny i nadále. „Tam, kde komunikace vlastní obec, tedy uvnitř vesnic a měst, se legislativní úprava této záležitosti netýká,“ potvrdil Jan Pechout z organizace BESIP.

Pechout by souhlasil s tím, aby byly billboardy odstraněny také z obecních komunikací. Většina z nich totiž zakrývá dopravní značení a rozptyluje řidiče v hustém, i když pomalejším provozu, než jak je tomu na dálnici. „Billboardy často svým lepším nasvětlením přehlušují dopravní značky a semafory,“ podotkl.

Reklamní agentury s tímto zákonem nesouhlasí. Nebezpečnost billboardů je podle nich pouze mýtus, který se nezakládá na pravdě. „Bohužel, policie nevede statistiku o nárazu vozidla do billboardu, pouze do pevné překážky,“ upozornil Pechout. Do budoucna pak povolení na výstavbu reklamních poutačů dostanou jen provozovatelé restaurací, čerpacích stanic nebo třeba motelů u dálnic. Billboardy ale budou smět postavit maximálně 200 metrů od svého podniku.

Stát uzavřel nevýhodné smlouvy s majiteli billboardů

„Smlouvy jsou uzavřeny nešťastně pro stát a velice výhodně pro majitele billboardů,“ dodal Pechout s tím, že stát tak nemůže dobu pronájmu podstatně zkrátit. S tím souhlasí také ministerstvo dopravy. „Od doby nabytí účinnosti této novely i tyto nevýhodně uzavřené smlouvy budou mít pouze pět let a potom je budou muset provozovatelé těchto billboardů odstranit,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Marek Illiáš.

Novela má také zrychlit výkup půdy pro dopravní stavby. „Rozhodli jsme se urychlit a zpřehlednit výkup půdy pro dopravní stavby a tak podpořit modernizaci české dopravní sítě,“ uvedl Dobeš. Vláda dnes souhlasila také s návrhem ministerstva dopravy na zpřehlednění mýtného systému a usnadnění jeho využívání v rámci dalších evropských systémů. „Dnešní úprava nám poskytuje možnost zavést pro dopravce pouze jednu mýtnou krabičku pro celou Evropu a tím mu uspořit čas a finance. Inspirací nám byla úspěšná praxe leteckých dopravců jak domácích, tak evropských,“ podotkl Dobeš. Na vznik celoevropského systému se Česko musí připravit do října 2012.