Diag Human viní vládu z nečinnosti při vyjednávání

Praha - Společnost Diag Human, která nedávno předložila návrh záruk, které by prý umožnily vyjmout památky, umělecká díla a hudební nástroje z exekučních řízení, která s ČR vede v zahraničí, dnes obvinila kabinet premiéra Petra Nečase z nečinnosti. Vládě poslal Diag Human otevřený dopis, kde ji vyzval, aby sama definovala právní záruky, které by odstranily obavy ze zneužití tohoto návrhu.

V dopise společnost uvádí, že letos nejméně osmkrát vyzvala představitele vlády a České národní banky (ČNB) k setkání, kde chtěla přednést návrhy na odvrácení rizika hrozícího ČR z exekučních řízení v zahraničí. Vždy prý však byla odmítnuta. Podle tiskového odboru Strakovy akademie nebude premiér Petr Nečas kauzu komentovat. Záležitost spadá do kompetence ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09).

Ministerstvo zdravotnictví nedávno vyzvalo české instituce, aby neuzavíraly se společností Diag Human dohody o možnosti vyloučit některá umělecká díla z exekučních nároků firmy. Podle vyjádření úřadu na webových stránkách není jasné, na jakém právním základě by společnost mohla zaručit bezpečné zapůjčení děl do ciziny.

Diag Human
Zdroj: ISIFA/ČT24/www.diaghuman.eu/Vojtěch Rejl

Diag Human umožnila na jaře Městskému muzeu a galerii Polička na Svitavsku bez rizika exekuce zapůjčit jedenáct cenných obrazů na výstavu do rakouského Salcburku. Podle Jana Kalvody, jehož advokátní kancelář společnost Diag Human zastupuje, je firma připravena zaručit se stejným způsobem i dalším českým galeriím a muzeím. Ministerstvo ale nepovažuje prohlášení společnosti za důvěryhodné.

Z dopisu společnosti Diag Human Vládě ČR„V této chvíli máte nedělitelnou zodpovědnost za všechna další rizika a ztráty, které mohou nastat v průběhu příštích týdnů, včetně ohrožení schopnosti splácet státní dluh a výrazného zdražení jakýchkoliv budoucích úvěrů.“

Podle Diag Human má česká veřejnost právo vědět o rizicích, která plynou z neochoty vlády jednat, a tvrdí, že rozhodnutí soudů dovolilo zahájit postupné blokování účtů Česka v zahraničí. Kvůli sporu začal exekutor v Lucemburku podle týdeníku Ekonom žádat tamní banky o obstavení zahraničních účtů České republiky. Jako první oslovil exekutor finanční ústavy KBL a BNP Paribas. Potvrzení o obstavení účtů nese datum 12. října.