Komise chce zrušit záchranný policejní vrtulník, vnitro odmítá

Praha - Policejní vrtulníky budou i nadále zajišťovat v Praze leteckou záchrannou službu. Rozhodl o tom ministr vnitra Jan Kubice i přes doporučení odborné komise, která zrušení letecké záchranky kvůli úsporám navrhla. Zásadním způsobem se také nebude snižovat počet helikoptér. Letecká policejní záchranka totiž navíc v noci létá po celé republice. K návrhům komise se má vedení policie vyjádřit do příštího úterý.

Z ruzyňského letiště létá policejní záchranka už 23 let. Osádky vrtulníků nalétají ročně se zdravotníky 400 letových hodin. Policejní letka zasahovala při povodních, požárech i velkých demonstracích. Návrh odborné komise ministerstva vnitra a policejního prezidia na zrušení policejní služby pro zraněné kvůli úsporám pražské záchranáře překvapil. „Policie má možná lepší piloty, možná větší kompetence a může přistát v prostorách, kam privátní firma nemůže,“ uvedl ředitel Záchranné služby Hlavního města Prahy Zdeněk Schwarz.

Navíc by se podle komise měl ještě snížit počet vrtulníků v policejní letce a odejít by mělo 32 lidí. Tím by se ušetřilo ročně 50 milionů korun. „Úspora 50 milionů je vzhledem k rozpočtu roku 2011 nereálná, protože úspora je o 10 procent vyšší, než byl celý rozpočet letecké služby na rok 2011,“ tvrdí náměstek ředitele Letecké služby Pavel Forst.

Palubní inženýr Letecké služby Policie ČR Roman Nový: „Když se zeptáte mých kolegů, tak vám určitě řeknou, že to je jedna z prací, která je v životě naplňuje, protože létají pro lidi.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Kubiceho úřad ale doporučením komise na zásadní škrty v policejní letce přikývnout nechce. První Kubiceho náměstek Jaroslav Hruška pro ČT uvedl, že vnitro nechce razantním způsobem snižovat počet strojů a už vůbec odmítá provádět změny, které by se týkaly výkonného personálu.

  • Policejní záchranný vrtulník zdroj: ČT24
  • Pilot vrtulníku zdroj: ČT24