Útvar pro odhalování organizovaného zločinu prověřuje už i Brunclíka

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) prověřuje udání na šéfa policejní inspekce Dušana Brunclíka kvůli možnému úniku informací. Týká se případu dosud neobjasněné vraždy v Aši z listopadu 2008, informuje deník Právo. Inspekce nedávno vyšetřovala kvůli údajnému úniku informací naopak šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. V jeho případě se ale podezření nepotvrdilo.

Oba vysocí funkcionáři shodně tvrdí, že trestní oznámení jsou pokusem o jejich diskreditaci. Šlachta upozornil, že jeho útvar se nyní zabývá kauzou brněnského policejního gangu, Brunclík nevyloučil, že pokus jej kriminalizovat souvisí s jeho kandidaturou na šéfa nově vznikající Generální inspekce. „Vzhledem k tomu, že se nakonec zjistilo, že oznamovatel je anonym, tak mi z toho vyplývá, že to mělo vést k mojí diskreditaci. My tady všichni umřeme na vzájemné prověřování - to je takový český folklór,“ řekl Právu Brunclík.

Ten měl údajně vynášet informace z vyšetřování případu neobjasněné vraždy šestadvacetiletého mladíka v Aši. Neznámý pachatel či pachatelé ho přepadli, když se vracel z diskotéky. Mladíka brutálně zbili, přivázali ho lanem za auto a přes kilometr vláčeli po silnici. Poté jej nechali ležet a ujeli. Mladík na místě zemřel. Podezřelým byl policista z Aše, s jehož přítelkyní se oběť na diskotéce bavila. Inspekce jej navrhla obvinit, ale plzeňská státní zástupkyně to pro nedostatek důkazů zamítla.

Trestní oznámení údajně podepsané podezřelým policistou přišlo na Brunclíka poté, co letos v lednu vystoupil v pořadu Soukromá dramata a případ popisoval. Policisté ze speciálního oddělení inspekce, kteří mají prověřovat možnou trestnou činnost lidí z vlastních řad, ale zjistili, že policista žádné trestní oznámení nepodal a jeho podpis je zfalšovaný.

Podle informací Práva se vyšetřování Brunclíka chýlí ke konci a skončí zřejmě odložením. Detektivové nezjistili nic, co by svědčilo o jeho nezákonném jednání.