Topolánek: Hra na „ismy“ je klausovská, ale já to cítím stejně

Praha - Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek vyzval dnes delegáty kongresu ODS v pražských Letňanech, aby přestali hledat vnitřního nepřítele a soustředili se na boj proti levicovému populismu, národnímu socialismu, rasismu, multikulturalismu a dalším „ismům“. „Vím, že hra na 'ismy' je trochu klausovská, ale já to cítím stejně jako on,“ uvedl Topolánek.

V projevu poté vyzval stranické kolegy, aby se nedělili na „klausovce“, „topolánkovce“ a další. Připomenul, že největším „topolánkovcem“ byl sedm let současný stranický šéf Petr Nečas, kdy Topolánkovi „kryl záda“.

Topolánek tak reagoval na napětí v řadách ODS z posledních týdnů. Občanští demokraté se podle politika, který sám sebe označil už za spíše přihlížejícího, nemají nechat ani kádrovat od jiných stran. „Všichni jsme ODS,“ uvedl.

Projev Mirka Topolánka (zdroj: ČT24)

ODS je podle Topolánka dospělou a konzervativní stranou, a to i ve vztahu ke svým vlastním bývalým představitelům. Bývalý premiér o sobě řekl, že „už nikdy nebude mimo politiku, i když se jí nebude zabývat profesionálně“. Bude ji nicméně sledovat z pozice občana, podnikatele.

Za výsledky se nestydím

„Chtěl jsem vám všem za těch osm let poděkovat, za výsledky se nestydím,“ shrnul období, v němž ODS předsedal. Z čela strany odešel před loňskými volbami, a to i po nátlaku z řad vlastních spolustraníků. Nahradil ho Nečas.

Stejně jako v případě bývalého premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ani Topolánkovi strana nezajistila pro období po vrcholném mandátu další politickou kariéru. Topolánek odešel do soukromého sektoru a na začátku září byl zvolen předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení ČR.