Duo Schwarzenberg - Kalousek povede TOP 09 dál

Hradec Králové – Podle očekávání dnes post předsedy TOP 09 obhájil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na sněmu strany získal 162 hlasů ze 169 odevzdaných. Funkce prvního místopředsedy bude i nadále patřit ministru financí Miroslavu Kalouskovi, kterému delegáti odevzdali 162 hlasů ze 170. Získal tedy stejný počet hlasů jako předseda strany. Dalšími místopředsedy se stali Jaromír Drábek, Pavol Lukša, Marek Ženíšek a Helena Langšádlová. Drábek obdržel 164 hlasů, Ženíšek 138 hlasů, Langšádlová 133 a Lukša 118 hlasů ze 170 odevzdaných. Nováčkem mezi místopředsedy je Langšádlová, která nahradila Ludmilu Müllerovou, ostatní místopředsedové ve funkci pokračují. Nikdo ze zvolených neměl protikandidáta.

Schwarzenberg: „Mně zbývá jen jedno slovo: Děkuju. Děkuju vám srdečně za tuto důvěru,“ řekl krátce po volbě. Žádný předseda podle něj nemůže nic dokázat sám. "Pouze s vámi, s pomocí Boží,„ poznamenal Schwarzenberg. Doufá, že důvěru nezklame. Se svými straníky prý nyní půjde “do boje, který bude dosti tvrdý".

Kalousek po zvolení poděkoval za důvěru, kterou mu delegáti vyslovili „tváří v tvář mediálním snahám“, aby byla co nejmenší. „Mám vás rád,“ uzavřel děkovnou řeč.


Podobně jako před dvěma lety, kdy pro Karla Schwarzenberga i Miroslava Kalouska hlasovalo přes 99 procent delegátů, i dnes byla jejich výhra víc než přesvědčivá. „Jdeme do vážné doby, tudíž svornost a jednota je nejdůležitější,“ poznamenal k volebnímu sněmu staronový předseda strany. Na nelehké časy upozornil rovněž staronový místopředseda strany Miroslav Kalousek: „Nejdeme do lehkých časů a na půdě České republiky nás čeká opravdový střet idejí o dalším směřování české politiky.“

Nejdůležitější teď budou pro TOP 09 blížící se senátní a krajské volby. Staronový předseda i jeho zástupci už mají svoji vizi. „Hlavní roli v tom budou hrát celostátní problémy, nicméně se musíme zabývat i problémy v krajích, v některých jsou problémy značné.“

Jsme mladá strana, jen ten předseda je dědek, loučil se staronový předseda

Schwarzenberg musel ze sněmu předčasně odejít kvůli zdravotním potížím. Ve své závěrečné řeči poděkoval všem, kdo se na přípravě sjezdu podíleli. „My jsem v průměru mladá strana, jen ten předseda je dědek. I přesto nesmíme zapomínat na starší spoluobčany, … vycházíme z křesťanských hodnot, tak neztraťte styk se starší generací.“

Kalousek též poděkoval za skvělou organizaci, mimo jiné i za to, že elektronické hlasování bylo tak „blbuvzdorné“, že to zvládl i on sám. Sjezd byl podle Kalouska mediálně nudný: „Neporvali jsme se tady, nepomlouvali jsme se v kuloárech…“ Sjezd byl ale podle něj velmi zásadní: „Byl startem reflexí současné společenské situace a velmi zásadním startem diskuse o střetu idejí, o tom, o čem by opravdu měla být politika.“

Schwarzenberg: „Já nebudu slibovat jako jiní, že nebudu 'aktivistický prezident'“

Karel Schwarzenberg se před volbou šéfa strany vrátil ke svému rozhodnutí ucházet se o úřad prezidenta. Pražský hrad podle něj nesmí být místem kontroverze, ale místem, odkud se šíří osvěta a kde se pracuje na morální obnově poté, co se materiální obnova země podařila. „Já nebudu slibovat jako jiní, že nebudu 'aktivistický prezident',“ prohlásil Schwarzenberg. Prezident je podle něj hlavou státu, která má svou vlastní odpovědnost. Když to řada záležitostí vyžaduje, musí být podle něj slyšet hlas prezidenta, který by zmeškal své povinnosti, pokud by se neozval.

Miroslav Kalousek ve svém kandidátském projevu definoval historický úkol TOP 09. Podle jeho slov jím bude vysvětlit veřejnosti, že konzervativní politika neznamená zpátečnictví a návrat „národoveckých emocí“.

Nová místopředsedkyně Langšádlová chce být ve středních Čechách za TOP 09 hejtmankou, a vyzvat tedy příští rok v krajských volbách na souboj především Davida Ratha z ČSSD. Někdejší starostka Černošic byla do roku 2008 krajskou zastupitelkou. Od roku 2009 je předsedkyní středočeské organizace TOP 09. Od loňského roku je poslankyní, získala funkci místopředsedkyně rozpočtového výboru.  

Podle staronového místopředsedy Ženíška jsou „průvodními znaky“ jeho strany důvěryhodnost a jednota. Někdejší lidovec Ženíšek je v TOP 09 od podzimu 2009, vede organizaci v Plzeňském kraji. „Zůstaňme v tomto jiní, zůstaňme v tomto svoji, zůstaňme jiné než ostatní politické strany,“ řekl. Tyto kladné vlastnosti podle něj straně závidí ostatní strany, které by si hrozně přály, aby se jimi také mohly chlubit.  

Podle Pavla Lukši vnímá většina lidí pozitivně, že stranu neprovázejí žádné skandály. „TOP 09 nese hlavní odpovědnost za reformy za cenu poklesu popularity strany,“ uvedl Lukša. Nejlákavějším, ale chybným řešením by tak podle něj bylo politiku TOP 09 znevěrohodnit populismem. Původem Slovák Lukša byl místopředsedou KDU-ČSL v letech 2005 a 2006. Od června 2009 je členem TOP 09, v listopadu 2009 byl poprvé zvolen místopředsedou strany. Je také předsedou moravskoslezské organizace TOP 09.  

„Jsem rád, že TOP 09 je stranou, kde se členové jednoznačně hlásí k hodnotovému desateru,“ řekl poslední z kandidátů a ministr práce a sociálních věcí Drábek.

Na sobotním jednání ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg oznámil, že se chce ucházet také o funkci prezidenta republiky. Schwarzenberg před delegáty zdůraznil, že do nepřímé volby se rozhodl jít, i když si není jistý výsledkem. Přímá volba se však podle něj neuskuteční.

Místopředseda strany Miroslav Kalousek a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík chtějí pro případ parlamentní volby šéfovi TOP 09 vyjednávat podporu napříč politickým spektrem. Schwarzenbergovo oznámení zcela dominovalo prvnímu sněmovnímu dni.