Prima se nemusí Trpišovskému omluvit za reportáž

Praha – Televize Prima se nemusí omluvit Aleši Trpišovskému, který je stíhaný kvůli loňské údajně pirátské jízdě po dálnici D1, za reportáž z konce ledna. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, právní zástupkyně Trpišovského ale po skončení jednání uvedla, že se budou odvolávat. Podle reportáže používal Trpišovský neplatné SPZ, a navíc prý agresivní jízdou na dálnici ohrožoval i autobus. On se ale brání, že příspěvek obsahoval neověřené skutečnosti, nepravdivá tvrzení, diskreditoval ho v očích veřejnosti a zasáhl do jeho dobré pověsti.

Příspěvek Primy z 25. ledna, o nějž v žalobě jde, se skládá ze dvou částí. V první televize informovala o tom, že Trpišovský loni v dubnu řídil v Ústí nad Labem auto s neplatnými SPZ. Úřady měly podle televize rozhodnout o odebrání řidičského průkazu a uložení pokuty od      5 000 do 10 000 korun, místo toho dostal Trpišovský pokutu 1 500 korun. Nesprávné značky pak navíc používal i nadále, uvedla televize. Podle žaloby reportáž zpochybňuje správnost pokuty „bez bližší znalosti případu“ a naznačuje, že muž nebyl potrestán tak, jak by si zasloužil.   

V druhé části televize uveřejnila videozáznam nebezpečné jízdy Trpišovského auta na pražském okruhu z loňského 7. prosince. Podle Primy ho pořídil jeden z cestujících autobusu. Řidič autobusu televizi řekl, že předjížděl nákladní vůz a chtěl předjet další, když na něho zezadu zablikalo auto. Zařadil se prý tedy do pravého pruhu mezi oba nákladní vozy a auto pustil. V okamžiku, kdy ho vůz předjel, se znovu přeřadil do levého pruhu, přitom však bílý mercedes zabrzdil ze stokilometrové rychlosti na více než poloviční, uvedl v televizi řidič. Prima dodala, že Trpišovskému nikdo nedokáže, že auto řídil právě on, protože vůz má černá skla. 

Podle Trpišovského ho reportáž obviňuje z údajného dopravního přestupku, aniž dokládá, že se vše stalo, jak uvedli svědci, a že vůz řídil on. Nelíbí se mu ani informace o tom, že se vyhne odpovědnosti kvůli tmavým sklům, a nerespektování presumpce neviny, když byl označen za viníka nehody na D1. Prima je přesvědčena, že její reportáž Trpišovského nepoškodila.

„Reportáž není dehonestující a nebyla objektivně způsobilá zasáhnout do osobnostních práv žalobce,“ prohlásila předsedkyně senátu Jaroslava Lobotková. Dala tak za pravdu právničce televize namítající, že příspěvek byl v mezích přípustné kritiky a televize se snažila podat objektivní informace. Štáb přitom vycházel především z výpovědí svědků a pořízeného
videozáznamu.