Bič na falešné sbírky – statisícové pokuty

Praha – Veřejné sbírky často zneužívají podvodníci. Jednou z příčin je i to, že díky nedokonalým zákonům a předpisům dnes v podstatě může vyhlásit kdokoliv sbírku na cokoliv. Změnit by to měla chystaná novela, která počítá se sankcemi ve výši statisíců korun.

Jak je jednoduché naletět na podvodnou sbírku, se přesvědčili i samotní poslanci. Fórum dárců zinscenovalo před Poslaneckou sněmovnou falešnou sbírku. Nevybíralo ani na nic konkrétního, jen na dobrou věc. Přesto poslanci přispívali. Peníze se jim pak vrátily zpět s poučením, jak darovat správně.

Na změnu zákona čekají neziskové organizace už sedm let. Podle nich současná praxe ty opravdu poctivé poškozuje. Líbí se jim proto navrhovaný sazebník pokut. Například pokuta půl milionu by hrozila za neoznámenou sbírku, sto tisíc korun by musel zaplatit člověk, který vybírá na vlastní pěst. Dnes musí mít každý výběrčí kasičku zapečetěnou a také potvrzení od krajského úřadu.

Pokud navrhované změny projdou, pocítí to hlavně prodejci reklamních předmětů. Ti se až dosud vymlouvali, že nevybírají na nic konkrétního, a proto nemusí mít žádné povolení. Nově budou muset evidovat, kolik předmětů vyrobili a prodali. Podle Hany Potměšilové z Nadačního fondu pro postižené už nebude tak jednoduché sbírku získat. „Šanci nebude mít kdokoliv, jen prověřené neziskové organizace,“ uvedla.

Ministerstvo vnitra v současnosti registruje více než 600 legálních veřejných sbírek. V Česku pak funguje 75 tisíc občanských sdružení, nadačních fondů a veřejně prospěšných organizací. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)