Klaus ocení dva veterány - Končického a Djačuka

Praha – U příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu vyznamená prezident Václav Klaus i dva veterány ze druhé světové války – generála Mikuláše Končického a plukovníka Václava Djačuka. Oba bývalí vojáci potvrdili České televizi, že dostali od kanceláře prezidenta pozvánku. Kromě nich ocenění dostane řádová sestra Anna Magdalena Schwarzová, překladatel Martin Hilský a také další veterán – Jan Velík.

91letý Václav Djačuk pochází z Podkarpatské Rusi. V roce 1940 přešel ilegálně hranice do Polska a Sověti ho za to poslali na několik let do gulagu. Tam musel pracovat 12 hodin denně. „Je skoro zázrak, že přežil, ostatně přežila jen menší část z československých občanů,“ uvedl Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu. Před smrtí ho zachránilo to, že se v roce 1943 přihlásil do vznikajícího československého vojska. Létal pak jako pilot u 1. československého stíhacího pluku. Na státní vyznamenání ho letos oficiálně navrhla prezidentovi vláda. „Ani skoro nejsem schopen poděkovat, s ničím takovým jsem nepočítal,“ řekl ČT Djačuk.

Mikuláš Končický v roce 1944 narukoval v SSSR do československé armády, záhy se stal velitelem tanku. Účastnil se mnoha bojů - například o Duklu, Opavu, Ostravu či Prahu. Po roce 1968 byl kvůli kritice invaze z armády propuštěn. Před dvěma lety ho tedejší ministr obrany Martin Barták jmenoval brigádním generálem.

Řády Bílého lva a Tomáše Garrigua Masaryka jsou vyšší formou vyznamenání, ty se pouze propůjčují. Medaile – Za hrdinství a Za zásluhy jsou nižší formou vyznamenání a prezident je uděluje. Vyznamenání dostávají lidé na Hradě od roku 1995. Václav Klaus a jeho předchůdce Václav Havel takto ocenili už zhruba šest set lidí. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)