Sněmovna: Téměř 19 hodin jednání a výsledek nula

Praha - Sněmovna po téměř 19 hodinách, které způsobily obstrukce ČSSD, přerušila jednání o omezení státní podpory stavebního spoření. Komunisté a sociální demokraté požádali oficiálně kvůli jednání svých klubů o dvouhodinovou přestávku. Od 9:00 by se sněmovna měla věnovat schvalování základních ukazatelů státního rozpočtu na rok 2012. Poté by se poslanci měli znovu věnovat schvalování vládní novely o stavebním spoření a zákonům zdravotnické, sociální a důchodové reformy, které sněmovně vrátil Senát.

Sociální demokraté už oznámili, že budou u reformních předloh vystupovat stejně jako u novely, kterou sněmovna projednávala bez noční přestávky. K této předloze sociální demokraté přislíbili ještě minimálně 28 příspěvků v délce až deseti minut, což je doba, na kterou koalice omezila řečnickou lhůtu. Projednávání novely by tak mohlo trvat ještě necelých pět hodin. Koalice chce kvůli obstrukcím sociálních demokratů jednat i dnes v noci. Schůze dolní komory by se tak mohla stát v krajním případě permanentním zasedáním vzhledem k tomu, že si vládní poslanci prosadili jednání i o nadcházejícím víkendu.

Směna středočeského hejtmana Davida Ratha, která počet přihlášených řečníků znovu zvýšila na tři desítky, vystřídala své večerní a noční kolegy. V obsahu projevů se od nich nijak podstatně nelišila. Čerství poslanci znovu předčítali údaje o významu stavebního spoření, o počtu uzavřených smluv a výši úspor nebo o rozhodnutí Ústavního soudu, který platnost současných pravidel stavebního spoření zkrátil jen pro letošní rok.

„Vláda se raduje, že ušetří 11 miliard, má z toho radost jako malé děcko. Přestala vnímat pískot píšťalek z ulice,“ uvedl například Miroslav Váňa (ČSSD). Nešetřil chválou na to, co vše podle něj stavební spoření zlepšuje, až vyvolal reakci ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Pan ministr financí mi napovídá, že zlepšuje potenci. Možná jeho,“ uvedl Váňa.

Koalice si sice prosadila omezení řečnické doby na deset minut, přičemž každý poslanec mohl vystoupit k jedné věci nejvýše dvakrát. Mnozí z poslanců ČSSD ale tohoto dvacetiminutového limitu využili beze zbytku. „Tak jsem se pěkně rozečetl,“ litoval ukončení své řeči Jiří Krátký (ČSSD). Opačný pocit měl jeho stranický kolega Stanislav Křeček. „Vidím, že jsem vyčerpal (vymezený čas), sám jsem tomu rád,“ přiznal se.

„Poslanci nemají nápoje“

Rath vystoupení svých kolegů narušoval stížnostmi na to, že poslanci pro noční jednání nemají zajištěn servis, například nápoje. Po předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové chtěl, aby zasáhla proti vládním poslancům, kteří si odložili saka. Němcová jeho apel nechala bez odpovědi, za což se Rath pokusil o její odvolání z funkce předsedající schůze.

Předsedkyně sněmovny se v této roli střídala s místopředsedkyněmi Vlastou Parkanovou (TOP 09) a Kateřinu Klasnovou (VV). Zbývající místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek vystupoval pouze jako řečník.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09): „Čtení telefonního seznamu by mělo větší přínos než to, co dnes ve sněmovně předvádí opoziční poslanci. Chovají se jako děti, kterým se boří hrad z písku.“

Tejc: Obstrukce jsou logické

„Je logické, že jednou z možností, jak zabránit schválení těchto návrhů ve sněmovně, je i určitá forma obstrukce, která je legitimní… Jako opozice se nechceme smířit s tím, že jsou tady přijímány nespravedlivé reformy…,“ prohlásil před zasedáním poslanců ve Studiu ČT24 Jeroným Tejc (ČSSD) a dodal, že si sociální demokraté dobře uvědomují sílu koaliční většiny. „Schůze bude tak dlouhá, dokud neschválíme reformní zákony,“ reagoval dopoledne na očekávaný postup ČSSD Zbyněk Stanjura. „My obstrukci považujeme za legitimní nástroj parlamentní politiky,“ dodal i předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Zdržovací taktika ČSSD byla důkladná - rozdělila poslance na hodiny, kdy budou vystupovat a spočítala si, že takto může jednat více než dvacet hodin v kuse. „My jsme připraveni jednat nonstop,“ podotkla místopředsedkyně vlády Karolína Peake. ČSSD navíc do dolní komory přišla s peticí, ve které žádá lidi, aby podpisem odmítli Nečasovu vládu. ČSSD si rovněž prosadila, že na schůzi vystoupí také celkem 15 senátorů.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Sociální demokraté chtějí udělat všechno pro to, aby návrhy takzvaných reforem, které odmítl Senát Parlamentu ČR, v Poslanecké sněmovně neprošly.“

K předlohám vetovaným horní komorou patří také prodloužení platnosti letošních úsporných opatření ministerstva práce a sociálních věcí i na další léta. Senát do sněmovny vrátil i předlohu, kterou vznikne Generální inspekce bezpečnostních sborů. Senátoři v ní chtějí upravit podmínky pro výběr ředitele nového úřadu. Pokud koalice ve sněmovně levicový Senát přehlasuje, pod předlohami bude chybět už jen prezidentův podpis. Zákony by měly nabýt účinnosti od příštího roku.