Vědci opět představí svůj obor v rámci Týdne vědy a techniky

Praha - Po včerejším oficiálním zahájení odstartoval Týden vědy a techniky, který má za cíl seznámit veřejnost s vědou a technikou kolem nás. Jedná se o největší vědecký festival v Česku. Nejvíc akcí bude probíhat v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích, poprvé ale nabízí program v každém krajském městě. Navzdory svému názvu potrvá letošní 11. ročník plných 11 dní, uvedlo tiskové oddělení Akademie věd ČR, která je hlavním pořadatelem. Během festivalu se představí řada známých osobností, jako jsou Helena Illnerová, Václav Pačes nebo psychiatr Cyril Höschl.

Festival je určen primárně studentům středních škol, kterým umožní nahlédnout do vědeckých pracovišť a laboratoří a dozvědět se více o světě vědy, ale i ostatním zájemcům. Akademie věd jim otevře brány všech svých více než padesáti ústavů a nabídne stovky exkurzí, výstav, vědeckých kaváren, seminářů a filmových dokumentů. Vědci představí svou práci, výzkumné projekty, nejmodernější vědecké přístroje a přiblíží nejnovější trendy ve vědě.

Protože je tento rok Mezinárodním rokem chemie, uvádí festival speciální program Chemie mezi námi, který ukáže jak nepostradatelná je tato vědecká disciplína pro každodenní život dnešních lidí. Pro studenty je připravena řada soutěží, například literární ve spolupráci s časopisem 21. století, fotografická spolu s Národním technickým muzeem či audiovizuální ve spolupráci se serverem Technet.cz. Vědomostní kvíz připravily časopis Týden a Český rozhlas Leonardo.

Učitelé mohou přednášky zpětně použít při výuce

Přes čtyřicet přednášek bude po on-line přenosu uloženo v archivu. Učitelé se tak k nim budou moci kdykoliv vrátit a využít je při výuce.