Postkoitální pilulka nově bez předpisu

Praha – Postkoitální kontracepce bude od konce listopadu dostupná i bez lékařského předpisu, tedy k dostání pouze v lékárně. Přípravky Escapelle a Postinor-2 si budou smět ženy koupit po předložení občanského průkazu. Pilulky mají být dostupné pro ženy po šestnáctém roce věku v péči gynekologa, neměly by se tak objevit např. v internetových obchodech. Uvedl to pro ČT ředitel SÚKL Martin Beneš s tím, že jeho úřad bude monitorovat důsledky této praxe.

„Od 28. listopadu mají uživatelky přípravků Postinor-2 a Escapelle dostupné tyto přípravky bez lékařského předpisu, výdej bude možný v režimu bez předpisu s omezením, to znamená z rukou lékárníka,“ uvedl ředitel SÚKL pro ČT. Dosud ženy musely nejprve k lékaři a až pak do lékárny. Přitom pilulku by měly v takových případech užít co nejdřív: „Musí být řádně užita ideálně do dvanácti hodin po nechráněném pohlavním styku, maximálně pak do 72 hodin,“ uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

SÚKL plánuje v průběhu příštího roku monitorovat, zda nedochází ke zvyšování důsledků nežádoucích účinků u uživatelek. „Po roce kontroly a monitoringu informace vyhodnotíme… a budeme se rozhodovat, zda tento volnější režim dostupnosti postkoitální kontracepce zachováme nebo se vrátíme k výdeji na lékařský předpis,“ dodal Beneš.

Předseda České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák: „Není to ani tak, že by u těchto přípravků byla nějaká značná zdravotní rizika, spíše by mohly způsobit třeba výraznější nepravidelnosti cyklu nebo nevolnosti.“

Postinor se označuje jako nouzová kontracepce po nechráněném pohlavním styku, která zabraňuje uhnízdění vajíčka v děloze. Také Escapelle je nouzové kontraceptivum pro použití do 72 hodin po nechráněném sexuálním styku.