Dobeš podporuje učitelku, které hrozí kvůli kritice výpověď

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) podpořil učitelku francouzštiny ze Základní školy Kuncova v Praze 13 Arjanu Shameti. Ředitel školy jí chce prý dát výpověď kvůli jejímu kritickému veřejnému vyjádření k sexuální výchově. Dobeš hodlá poslat do školy inspekci, chce se také příští týden sejít se starostou Prahy 13, tedy zástupcem zřizovatele školy. Novinářům to dnes řekl po setkání s učitelkou.

„Jedná se o velmi kvalifikovanou pedagožku. Stala se nepochybně ombudsmanem některých dětí, které nejsou spokojeny se sexuální výchovou na této škole. Pro mne je navýsost pobuřující, že na základě svého projevu v České televizi podstoupila velmi dehonestující pohovor s ředitelem školy, kde jí bylo pohroženo propuštěním,“ uvedl. Učitelka má podle ministra plnou podporu vedení resortu, a to včetně právní.

Podle slov ředitele školy Pavla Petrnouška poškodila učitelka v pořadu jeho samotného, jeho rodinu a celou školu. Výroky označil za snůšku pomluv. „Cítím se být výroky paní učitelky poškozen a podám občanskoprávní žalobu,“ řekl ředitel. Učitelka podle něj sice porušila pracovní smlouvu, výpověď ale nedostala. Že jí nabídl ukončení pracovního poměru dohodou, ředitel školy nijak nepopírá. Česká školní inspekce podle ministra dnes dostane zadání, aby provedla na škole kontrolu. Ředitel ji vítá, sám prý zvažoval, že inspekci do školy pozve.

Učitelka minulý týden prezentovala své poznatky a názory v diskusním pořadu České televize Máte slovo na téma sexuální výchova. Ředitel školy a současně autor příručky o sexuální výchově podle ministra tvrdí, že vynesla tajné informace a poškodila dobré jméno školy. Podle ministra musí ředitel o způsobu výuky rodiče informovat, nikoli tajit, co se děti učí.

„Proč ve 13 letech děti navlékají kondomy na vibrátory, jakou funkci má vibrátor v rámci sexuální výchovy?“ ptala se učitelka v pořadu. Děti si údajně v hodinách měly také vzájemně říkat, jestli už masturbovaly, nebo jestli dívky menstruují. Ředitel školy, který sexuální výchovu učí, ale oponuje – výuka je nepovinná, se souhlasem rodičů a nikoho k ničemu nenutí. „Základní pravidlo zní, že všechno je dobrovolné, na nic nemusíte odpovídat, zvlášť na to, co je nepříjemné,“ oponuje ředitel školy Pavel Petrnoušek. I nadále by uvítal, kdyby učitelka odešla. Podle něj by to zklidnilo situaci, což však ona odmítá. 

Arjana Shameti v pořadu Máte slovo
Zdroj: ČT24