Mezi zadrženými kvůli prodeji drog i 3 policisté

Praha – Policejní inspekce zadržela v sobotu a neděli 13 lidí, mezi nimi tři policisty. Skupinu, kterou pozatýkala v jižních Čechách a v Praze, podezřívá z výroby a distribuce drog. Žalobce z okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích zatím zahájil trestní stíhání čtyř lidí, v cele předběžného zadržení je dalších devět. Dva zadržení policisté dostanou okamžitou výpověď.

„První dva pachatelé byli zadrženi přímo při převzetí zálohy v hodnotě jednoho milionu korun českých,“ uvedla pro ČT mluvčí Inspekce policie Radka Sandorová. Policista podle ní při obchodu s drogami použil jako zástavu proti přijetí milionové zálohy služební zbraň. V hlavním městě v sobotu zasahovali policisté i s pomocí policejního vrtulníku na střešním parkovišti obchodního centra Šestka v pražské Ruzyni.

Deník Právo ke kauze napsal, že tři uvedení policisté byli kolegové z jednoho obvodního oddělení a spolupracovali se skupinou obchodující ve velkém s marihuanou, kterou gang nakupoval od různých dealerů a prodával dál. Žalobce podezřívá členy skupiny z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Dva zadržení policisté z obvodního oddělení v Českém Krumlově dostanou okamžitou výpověď, oba policisté tím také ztratí nárok na výsluhu.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Inspekce na případu pracovala od letošního dubna, podíleli se na tom i zahraniční policisté, Útvar rychlého nasazení, policejní letecká služba a krajské ředitelství jihočeské policie. „Akce byla ukončena zadržením celkem třinácti osob, mezi nimiž byli tři policisté. Cílem bylo ochromit skupinu pachatelů, kteří se podíleli na nedovolené výrobě a distribuci omamných a psychotropních látek,“ uvedla mluvčí v tiskové zprávě.