Šimůnková žádá stažení čítanky s protiromskými výroky

Praha - Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková žádá stažení čítanky pro druháky a pomůcek z projektu Duhová škola ze škol kvůli tomu, že obsahují texty proti Romům. Vyzvala k tomu ministerstvo školství, jednala o tom dnes také rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Na její obsah upozornilo Muzeum romské kultury. Podle jeho odborníků materiál zobrazuje Romy až karikovaně, zjednodušuje pohled na romství, utvrzuje stereotypy a příslušníky menšiny spíš uráží. Přisuzuje jim i jednání jako podvádění, prostituci či krádeže, popsala vládní zmocněnkyně. Podle ní měla pomůcka přitom sloužit pro výchovu k otevřené společnosti.

Výukové materiály nenechaly v klidu ani radu vlády pro záležitosti romské menšiny a žádala vysvětlení. Ministerstvo školství dnes také vyzvala k tomu, aby obsah pomůcek sledovalo a věnovalo mu pozornost. Šimůnková věří, že úřad ministra Josefa Dobeše (VV) čítanku i výsledek projektu z výuky stáhne. Zástupci resortu podle ní radě přislíbili, že udělají maximum.

Čítanka pro druhé třídy obsahuje příběh Mýdlová Madla od Ivony Březinové. „Máma mi povídala, že se s těmi Demeterovic kluky vůbec nemám bavit… říkala, že jsou to cikáni. A cikáni jsou prý špinaví a kradou,“ přečtou si druháci v učebnici, která vyšla v roce 2005. „Čtou to sedmileté děti už šest let. Je to skutečně alarmující,“ prohlásila Šmůnková. Podle ní „protiromské texty až na úrovni rasistických“ obsahují i pomůcky z projektu Duhová škola pro multikulturní výchovu na obou stupních základních škol v Moravskoslezském kraji.