Pacienty s rakovinou ohrožuje podvýživa

Praha – Až 60 procent lidí s rakovinou je podle národního průzkumu NutriAction v riziku podvýživy, 40 procent je podvyživených už při zjištění nemoci. Jen každému desátému ale doporučí lékař nutriční péči, tedy speciální výživu. Nechtěné hubnutí přitom zhorší výsledek léčby a zvyšuje úmrtnost. Průzkum se konal od ledna do června v 52 onkologických ambulancích, zapojilo se 4 363 nemocných.

„Nutriční podporu potřebuje přes polovina pacientů, pětina akutně,“ řekl za organizátory průzkumu lékař Přemysl Škaloud. V Česku je 76 nutričních ambulancí, nutriční terapeuti jsou převážně jen v nemocnicích a je jich celkově málo. Pacienti v ambulancích se tak s nimi zpravidla nesetkají. Cílem odborníků je, aby v každém komplexním onkologickém centru byl odborník, který se bude zabývat právě výživou.

Údaje o výživě nejsou součástí zdravotní dokumentace

„Riziku podvýživy je vystaveno 58,1 procenta onkologických pacientů, z nich přes 20 procent je ve středním až extrémním riziku,“ uvedl Škaloud. Nejčastěji se podvýživa vyskytuje u rakoviny žaludku, slinivky a jícnu, kde jde zhruba o 80 procent případů. Přibližně v 50 procentech je u rakoviny plic, prostaty a tlustého střeva. Pobyt podvyživených pacientů v nemocnici se přitom prodlužuje až o polovinu, stoupá i riziko komplikací. Protinádorová léčba bývá také často přerušena, klesá účinnost léků, stoupá úmrtnost a i náklady na léčbu.

Předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček připomněl, že onkologická léčba je často agresivní a má řadu nežádoucích účinků, které zhoršuje právě špatný stav výživy. Nejčastěji jde o nechutenství, nevolnost, zvracení, průjmy, bolestivé polykání a horší psychický stav. „Při léčbě onkologického pacienta musíme využívat všechny možnosti podpůrné léčby. Bez nutriční podpory je účinná onkologická léčba prakticky nemožná,“ zdůraznil Vorlíček. Dobře živený pacient se rychleji zotavuje po operaci, zvládne vyšší dávku záření a má méně nežádoucích účinků léčby.

Téměř polovina onkologických pacientů ve výzkumu uvedla, že za poslední půlrok neplánovaně zhubli. „Již úbytek váhy nad pět procent zhoršuje vyhlídky, úbytek nad deset procent váhy před operací pak může být dokonce rizikovým faktorem úmrtnosti,“ varoval profesor. Kromě vyššího počtu nutričních terapeutů tak mohou situaci částečně změnit i pacienti, kteří by lékařům pravidelně měli hlásit jakoukoliv změnu ve stravě i na váze.