Soud zastavil stíhání Drobilova exporadce

Praha – Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl o zastavení trestního stíhání Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí a nynějšího místopředsedy ODS Pavla Drobila. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová pouze dodala, že Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obdrželo rozhodnutí v pondělí, v současnosti je studuje a zváží, zda proti němu podá stížnost. Státní zastupitelství viní Knetiga z nepřímého úplatkářství.

Mluvčí soudu Michaela Wenzlová informaci o zastavení stíhání nepotvrdila, dokud ji nedostanou zainteresované strany. „Soudkyně, která věc řeší, nepovažuje za vhodné poskytnout informace tisku dříve, než je budou mít účastníci trestního řízení,“ uvedla. Není tak oficiálně jasné, z jakých důvodů bylo stíhání Knetiga zastaveno. Podle serveru Česká pozice, který se odvolává na důvěryhodný zdroj, rozhodl soud o zastavení stíhání proto, že jediný svědek, kterého policie měla, uvedl, že se trestný čin nestal.

Obžaloba byla podána teprve před několika dny – minulé pondělí. Rychlost, s jakou soud rozhodl, překvapila předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku i Radima Bureše z protikorupční organizace Transparency International. „To je rychlost, která v našich krajích není úplně běžná,“ podivil se v České televizi Bureš.

Poslanec Pavel Drobil (ODS):"Minimálně to potvrzuje jednu jedinou věc, kterou říkám od samého počátku. Že jsem neměl žádné informace o tom, že by někdo jednal mým jménem nebo jménem ODS o jakémkoliv sponzorském daru."

Bývalý šéf SFŽP Libor Michálek: „Můj osobní pocit je, že se mohlo udělat více pro shromažďování důkazů.“

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Přirozeně platí, že tady existuje nezávislost soudů, ani opoziční strana nemůže v tuto chvíli přímo kritizovat toto rozhodnutí. Já jen musím říci, že jeho rychlost je překvapivá a určitě by stálo za to, aby státní zastupitelství tuto věc prověřilo a v celé záležitosti jednalo aktivně.“ 

Podle médií sháněl „černé“ peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle policejního spisu nabídl Knetig členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS, napsal v minulosti server Lidovky.cz. Za to mu prý sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.