Pražská výstava připomíná zásluhy českých vojáků

Praha – Lidé si mohou prohlédnout na pražském Vítězném náměstí výstavu ke Dni veteránů. Ta představuje průřez historií českých a československých vojáků. Soustředí se i na současnou práci armády v zahraničí, kterou lidé podle generála Picka často podceňují.

Jedenáct panelů před generálním štábem připomíná legionáře za první světové války, účast našich vojáků v bojích proti nacistům i současné zahraniční mise. „Jsou to tři generace, tři životní a historické zkušenosti našich vojáků během sto let,“ řekl autor výstavy Jindřich Marek. Výstava má podle náčelníka Generálního štábu AČR Vlastimila Picka připomínat mladší generaci, co naši občané pro republiku udělali. 

Celá třetina výstavy se věnuje práci českých vojáků po roce 1989. Od misí OSN v Africe po současné operace v Afghánistánu. „Někteří naši občané nedoceňují práci našich vojáků v současných zahraničních operacích. To by se mělo zlepšit,“ podotkl Picek.

Památku veteránů připomínají jak fotografie válečných hrdinů, tak i několik neznámých snímků. „Na každém z panelů je nějaká fotografie nebo údaj, který je něčím zvláštní nebo nový,“ prohlásil Marek. Je to například fotografie jednoho ze skupiny prvních sedmi českých vojenských letců nebo informace o první československé misi v OSN. 

Před budovou generálního štábu si mohou lidé výstavu, která připomíná české a československé veterány, prohlédnout až do 16. prosince.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)