Romové ze Vsetína odcházejí do Británie

Vsetín – Na 130 vsetínských Romů opustilo své domovy a zamířilo do Velké Británie, další stovka je zřejmě hodlá následovat. Romové z okresního města Zlínského kraje doufají, že v ostrovní zemi nebudou čelit předsudkům a podaří se jim sehnat nějakou práci. Na hromadný odchod vsetínských Romů upozornila jako první Mladá fronta Dnes (MfD), romští obyvatelé vsetínské lokality Poschla nezvládají kvůli nezaměstnanosti splácet peníze, které dluží městu.

Z centra Vsetína Romy před pěti lety vystěhovali do kontejnerových domků na hranice města vedle čističky odpadních vod, k odchodu jsou prý nuceni. Zadlužují se prý proto, že jim nikdo nechce dát práci. Slova komunitního koordinátora Mariana Tuleje to potvrzují: „My se jim snažíme pomáhat a skutečně se stalo, že jsme jim po telefonu práci domluvili a oni je potom nevzali.“

Odchody Romů potvrdila i vsetínská radnice. Současné vedení města prý jejich rozhodnutí netěší, ale odchod jim nerozmlouvá. Pouze je informuje, na co by ve vlastním zájmu neměli zapomenout. „Většinou odešly rodiny, které mají snahu svou situaci řešit a které se snaží začlenit do běžného života společnosti,“ prohlásila pro ČT vsetínská místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Senátor a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek, který proslul ostrými výroky na adresu Romů i vystěhováním některých z chátrajícího pavlačového domu v roce 2006 do kontejnerových bytů, odchod Romů ze Vsetína spojuje s kočováním a situaci zlehčuje: „Jediné, co mě překvapuje, že jsem slyšel, že říkají, že jdou za prací. To mě velmi překvapuje a zároveň teší.“

Ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček přisuzuje podobné rétorice a otevřenému odmítání Romů kvůli jejich původu zvyšování napětí ve společnosti. „Romové v České republice se oprávněně obávají o svoje místo ve společnosti… A jednotlivci v Česku musejí svoji situaci vyhodnocovat,“ říká Šimáček.