Dobeš chce použít testy k rozdělení žáků na studenty a učně

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce otevřít diskusi o tom, že by chystané plošné testy dětí v 5. a 9. třídách mohly rozhodovat o budoucnosti dítěte. Prověrky by v takovém případě od roku 2014 děti předem rozdělovaly na budoucí studenty a učně. Kdyby školák prošel, dostal by šanci se přihlásit na obor s maturitou. Kdyby ne, mohl by jen na učební obor. Informaci přinesl deník MF Dnes.

S nápadem použít testy při přijímačkách na střední školy přišla Asociace aktivních škol, za kterou vystupuje ministrův poradce a ředitel pražského gymnázia Václav Klaus mladší. Ministra to podle deníku nadchlo. „Pánbůh zaplať za tenhle postoj. Kdo neudělá standard v pětce, tak je přirozené a jasné, že by neměl být přijat na víceleté gymnázium,“ řekl deníku Dobeš. Zatím však nemá vypočítanou hranici úspěšnosti, která by poslala děti k maturitě, nebo na učiliště. „Než vydávat peníze na přijímací řízení na středních školách, využijeme výsledků z plošných testů. Nechci to striktně zavádět, ale chci dát školám tuhle možnost,“ dodal ministr. Na dnešní tiskové konferenci pak řekl, že chce o využití testů především otevřít diskusi.

Podle Václava Klause mladšího bojují školy o studenty právě otevíráním maturitních oborů. Chodí na ně pak ale i děti, které nemají ke studiu předpoklady. „Je to tlak na to, aby se vyučily třeba kuchařem. Nebudou mít maturitu, ale mohou vést šťastnější život než leckteří jiní. Nebudou se trápit učením Fráni Šrámka nebo diferenciálních počtů,“ řekl v rozhovoru pro deník. Postavit zkoušky na jednom dni D by ale podle něj bylo také špatné: „Pokud dítě na víceleté gymnázium nebo obor s maturitou chce jít nebo se zlepší, tak si test zkusí znovu… Každý má ale svůj strop, který už nedokáže překročit, ať se učí, jak chce dlouho.“ Podle MF Dnes by řešení bylo například ve snížení počtu přebujelých středních škol a víceletých gymnázií. Kraje, které školy spravují, se tomu ale kvůli voličům brání.  

Václav Klaus mladší: „Hlavní smysl není z mé hlavy, ale pramení z tlaku základních škol, které čelí nesmyslnému úniku dětí na víceletá gymnázia. Ty dnes už berou, stejně jako střední školy, leckoho… Považoval bych ale za špatné, kdyby vše záviselo na jednom dni D. Děti přece mohou zkoušky opakovat.“ 

Plošné testování na počítačích je na základních školách novinkou. Ministerstvo kvůli tomu vytvořilo standardy, tedy seznamy základního učiva z matematiky, českého a cizího jazyka. První pilotní zkoušky proběhnou na vybrané skupině škol 12. a 13. prosince, celostátní generálku úřad plánuje na červen příštího roku. Naostro se projekt rozběhne nejpozději v květnu 2014. „Pokud budeme testovat minimální znalosti, tak by to pro budoucí studenty škol s maturitou mělo být podobně legrační jako současná maturita nižší úrovně pro studenty slušných škol. Nic stresujícího,“ domnívá se Klaus mladší.  

Prověrky by si podle Klause zároveň neměly hrát na pedagogickou modernu, aby se testování nezvrtlo: „Je lepší prověřit klasickou cestou, zda žák zná základy matematiky, píše bez chyb a rozumí testu. Nic lepšího ani dětem ve škole dát nemůžeme, než že je naučíme číst hodně knížek, aby se něco nového dozvěděly.“  

Plán vyvolal vlnu kritiky

Změna se ale hodně lidem nelíbí. „Testy mohou ve finále vést ke škatulkování škol i dětí. To není dobré,“ domnívá se stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. Učitelé navíc varují, že testy nedokáží prověřit řadu dovedností, rozhodovaly by přitom o jejich budoucnosti. Podle ředitele pražské základní školy Víta Berana pak například žáky s poruchami učení ani testovat nelze. „Jsou to vlastně dvě nové maturity, které otevírají, nebo zavírají dveře, ale to jsme na základkách nedělali, abychom děti nestresovali,“ řekl deníku psycholog Jeroným Klimeš.

Podle Dobeše je ale vše zatím jen ve fázi diskuse. Sám navíc připustil, že pokud by testy skutečně rozhodovaly o budoucím vzdělání dětí, musely by se ošetřit psychologické prvky. „To dítě nemusí být z nějakého důvodu v pohodě. Minimálně, když je to jedničkář a najednou prudce selže, tak by nepochybně měl dostat další šanci,“ řekl dnes na tiskové konferenci.