Vězňova žaloba na život za mřížemi je z valné části promlčena

Praha – Soud dnes projednával první žalobu vězně, který po ministerstvu spravedlnosti žádá odškodnění kvůli přeplněným věznicím. Ministerstvo proti žalobě Libora Ondrejčka namítalo také to, že jsou jeho nároky již ve velké většině promlčené, a soudkyně Lucie Šternová se s touto výtkou ztotožnila. Soud se bude zabývat pouze obdobím od února 2010 do současnosti, tedy dobou začínající půl roku před vznesením požadavku.

„Nárok je zčásti promlčen a soud se bude zabývat pouze tou dobou, kdy nárok promlčený není,“ prohlásila soudkyně. Zkoumat se tedy bude jen poslední půlrok předtím, než si odsouzený podal stížnost. Dá se předpokládat, že stejně na tom budou i žaloby dalších vězňů. „Ministerstvo bude tuto námitku promlčení uplatňovat,“ prohlásila mluvčí úřadu Tereza Palečková. Soudkyně dnes jednání odročila. Vyžádá si detailní materiály vězeňské služby ohledně ubytovacích podmínek v plzeňské věznici.

Liboru Ondrejčkovi je 52 let a v několika věznicích strávil už 12 let za dvě loupežná přepadení, výrobu drog a zbavení osobní svobody. Vystřídal nápravná zařízení na pražské Pankráci a ve Valdicích na Jičínsku, poslední čtyři roky tráví v Plzni na Borech. Věznice byly podle něho přeplněné – v některých případech měli trestanci méně než tři metry čtvereční na osobu. Muž si stěžuje také na další nedostatky. Tvrdí například, že se cely nedají větrat, není v nich přirozené světlo, nejsou řádně vybaveny nábytkem a často nemají ani oddělenou toaletu. Na jednání nedorazil.

Podle koordinátora žalob vězňů na stát Jiřího Pivody požaduje po ministerstvu náhradu nemajetkové újmy zhruba deset trestanců, žádný z nich u úřadu zatím neuspěl. Podle Palečkové k původní desítce nyní přibylo dalších sedm žádostí. Na soud se již obrátilo osm vězňů, tři však prý následně žaloby stáhli.

O přeplněnosti věznic v Česku se hovoří již několik let. Situace před nedávnem vzbudila pozornost médií kvůli odhalení přípravy vzpoury v pěti nápravných zařízeních. Šéf vězeňské služby Jiří Tregler poté uvedl, že by se kvůli podmínkám ve věznicích mohly objevit další pokusy o vzpouru. Dodal, že rozpočet vězeňské služby na příští rok vypadá tristně.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)