Klaus přijal Kocourkovu demisi, nástupce Nečas vybírá

Praha - Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Novinářům to po dnešní schůzce s hlavou státu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Jméno Kocourkova nástupce zatím premiér neoznámil. Nového ministra chce vybrat nejpozději příští týden. Kocourek se rozhodl odejít z vlády ve středu kvůli aféře kolem podezřelého obchodu s 16 miliony korun, které skončily na účtu jeho matky.

„Samozřejmě jsme se bavili o tom, co dál s tímto ministerstvem, ale žádná konkrétní jména v tuto chvíli nejsou na stole, respektive není důvod o nich nějak blíže spekulovat,“ prohlásil premiér po setkání s Klausem. Dodal, že svou představu o Kocourkově nástupci má, nejpozději příští týden o něm již bude jasno.

Premiér dodal, že rozhodnutí o novém ministrovi je jeho odpovědnost, přirozenou součástí jmenovacího procesu ale podle něho je i to, že věc konzultuje se spolustraníky z ODS. „Mluvím s řadou lidí, ale nevidím důvod teď nějak specifikovat, s kým jsem jednal,“ odpověděl na dotaz, zda již hovořil se všemi kandidáty.

Mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej: "Tento týden se rozhodneme, zda v této věci budou zahájeny úkony trestního řízení."

O vládním angažmá jednal Nečas s poslancem a ekonomickým expertem strany Michalem Doktorem. Média i poslanci ODS zmiňovali mezi možnými nástupci Kocourka také šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru či někdejšího ministra průmyslu Martina Římana. Mezi vážnými kandidáty na nového ministra také zaznívá předseda jihočeské ODS a náměstek hejtmana Jihočeského kraje Martin Kuba. „V téhle chvíli jsme probírali možné kandidáty, mluvili jsme o všech aspektech, které by kandidát měl splňovat. Pan premiér mi sděloval svou představu, já jsem mu na to řekl svůj názor,“ uvedl Kuba pro ČT. Spekuluje se i o předsedovi ústecké ODS Janu Kubatovi, ten ale popírá, že by od premiéra dosud jakoukoli nabídku dostal.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)