Agresivní řidič z D1 půjde definitivně do vězení

Brno – Luboš Lacina, který agresivní jízdou na dálnici D1 vytlačil pomaleji jedoucí vozidlo ze silnice, defitivně míří na pět let do vězení. Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání, když neuvěřil Lacinovu trvrzení, že pouze chyboval při předjíždění. Podle soudu si řidič počínal takovým způsobem, že nelze uvažovat o pouhé chybě a nedbalosti. „Ze strany obviněného nešlo jen o neopatrnost či nedostatek ohleduplnosti, a dokonce ani o nějakou riskantní či hazardní jízdu, ale o akt vyložené agrese,“ stojí v rozhodnutí senátu Nejvyššího soudu s předsedou Petrem Hrachovcem.

Nehoda se stala loni 22. března na 24. kilometru dálnice ve směru na Prahu a zaznamenala ji dálniční kamera. Šestadvacetiletá žena v mazdě předjížděla kamion. Lacina, který řídil Škodu Superb, řidičku zezadu dojel a snažil se ji blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu. Když pak řidička předjíždění kamionu dokončila a zařadila se před něj, tak do ní Lacina z boku najel a vytlačil ji ze silnice. Mazda následně vylétla do pole, několikrát se přetočila přes střechu a narazila do stromu. Jen zázrakem vyvázla řidička i její spolujezdec pouze s lehčím zraněním. 

Středočeský krajský soud a později i Vrchní soud v Praze uznaly Lacinu vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví a uložily mu také sedmiletý zákaz řízení. Lacina od počátku tvrdil, že nezvládl řízení a nechtěl prý posádce vozu ublížit. Podle všech soudů však Lacina prakticky použil auto jako zbraň. Musel přitom vědět, že činem může způsobit posádce mazdy velmi vážná zranění. Podle znalců pasažérům hrozilo například proražení lebky a těžká poranění vnitřních orgánů.   

Tento případ vyvolal velkou pozornost médií i veřejnosti a odstartoval celospolečenskou debatu o agresivitě na silnicích. Debatu přiživil pozdější případ Aleše Trpišovského. Podle policie ve dvou případech předjel na dálnici D1 pomalejší automobily zprava, opět se před ně zařadil a prudce brzdil, čímž donutil řidiče k zastavení. V jednom případě řidič pomalejšího auta nestačil zabrzdit a havaroval.