STEM: Do sněmovny by vkročily čtyři strany - s ČSSD v čele

Praha - Sociální demokraté vévodí aktuálnímu průzkumu agentury STEM, do sněmovny by se nyní dostali s 81 mandáty, občanským demokratům přisuzuje průzkum 49 modelových křesel. Po 35 by pak měly k dispozici TOP 09 a KSČM. Jiná politická strana by se nyní v případě parlamentních voleb do dolní komory nedostala. Podle agentury si ODS od předchozího měsíce pohoršila, naopak TOP 09 polepšila. Podpora ČSSD a KSČM je stabilní.

V modelu stranických preferencí by sociální demokraty nyní volilo 25,7 procenta lidí a její postavení je tak téměř stabilní. Strana by ale zvětšila svůj náskok před ODS, které podpora klesla. V současnosti ji preferuje 14,7 procenta občanů, v říjnu to bylo o procentní bod lidí více. Komunisté a TOP 09 skončili na jedenáctiprocentní úrovni preferencí. Přitom KSČM se od předchozího měsíce podpora téměř nezměnila, naopak TOP 09 narostla o 1,7 bodu.

Pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny jsou podle STEM nejblíže lidovci, kteří získali 2,9 procenta stranických preferencí. Je ale nutné počítat se statistickou chybou, která je u menších stran plus minus 1,5 procentního bodu, a u větších kolem 2,5 bodu.