Husitská církev zřejmě podváděla při čerpání peněz od státu

Praha – Církev československá husitská, která je třetí nejpočetnější náboženskou organizací v Česku, čerpala v celé řadě případů příspěvky ze státního rozpočtu, aniž by na ně měla podle platných zákonů nárok. Podle dnešních Lidových novin to odhalil audit ministerstva kultury. Pokud se závěry kontrolorů potvrdí, tak by šlo o první prokázaný případ, kdy církev zneužívá finance od státu.

Deník uvedl, že jen loni mělo jít na platy husitských duchovních neoprávněně více než osm milionů korun. Přes 30 možných provinění církve rozebírá 19stránkový materiál auditorů. Někteří zaměstnanci, kteří pobírají plat jako duchovní, například pracují podle zjištění auditorů v organizacích mimo oficiální strukturu církve. Jiní zase nedokázali prokázat předepsané teologické vzdělání.   

Ministerstvo zatím nechce závěry kontroly komentovat. „Audit ještě neprošel všemi procesními kroky, v této fázi se proto k jeho výsledkům nemůžeme vyjadřovat,“ řekl listu ministr kultury Jiří Besser (TOP 09), který audit zadal letos v červnu. 

Představitelé církve přiznali, že už minulý čtvrtek museli na ministerstvo poslat vysvětlení k jednotlivým sporným bodům, které jim auditoři vytýkají. Také oni se ale k záležitosti oficiálně nechtějí vyjadřovat. „Samozřejmě že o tomto problému víme. Je to velice citlivá záležitost. V sobotu to bude muset řešit ústřední rada,“ řekl listu tajemník ústřední rady husitů Karel Potoček. 

Za posledních deset let přibylo více než 1 200 kněží, stát jich eviduje necelých 5 000. Od roku 2008 ze státního rozpočtu míří na platy duchovních více než miliarda korun ročně. Celkem pak na chod církví loni šlo 1,439 miliardy korun. Změnit to má plánovaná odluka církve od státu, podle letošní dohody politiků s církvemi ale až za 30 let.