Gazdík: TOP 09 už nebude tolik loajální ke koalici

Praha – Poslanci vládní TOP 09 v budoucnu nepodpoří některé vládní návrhy, pokud jim ODS a VV nedají jasnou záruku, že se nebude opakovat porušení koaliční dohody, které se odehrálo při hlasování o daňové reformě. Oznámil to předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík s odkazem na dnešní společné jednání TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí.

Z jednání podle Gazdíka vyplynulo, že TOP 09 bude ve vládě pokračovat, poslanci se ale cítí méně vázáni loajalitou ke koaličním dohodám. „Shodli jsme se, že v poslaneckém klubu se budou některé koaliční dohody hůře prosazovat,“ řekl Gazdík.

Například u zákona o veřejných zakázkách, který nedávno schválila sněmovna, podle něj poslanci TOP 09 „skřípali zuby“, aby hlasovali pro koaličně domluvenou verzi návrhu. Pokud se ze Senátu vrátí s pozměňovacím návrhem, který zohlední požadavky Nadačního fondu proti korupci ohledně pravidel pro zveřejňování konečných vlastníků u vítězů veřejných tendrů a jejich subdodavatelů, podpoří poslanci TOP 09 zřejmě tuto verzi.

„Pokud nám nedají jasné záruky, že se to nebude opakovat, tak je to velmi pravděpodobné,“ odpověděl Gazdík na dotaz, zda je možné, že poslanci TOP 09 nyní nebudou hlasovat pro některé vládní návrhy. Týkat by se to podle něj mohlo také například zákona o obnovitelných zdrojích energie. Také tuto normu už schválila sněmovna. Poslanci TOP 09 měli k návrhu připravenému ministerstvem průmyslu a obchodu řadu výhrad, nakonec ale vládní verzi podpořili.

TOP 09 popudilo minulý týden sněmovní hlasování o daňové reformě. VV i ODS prý porušily předchozí koaliční dohodu – VV hlasovaly s opozicí pro zachování daňového zvýhodnění stravenek a ODS podpořila spolu s ČSSD jiné rozdělení daní z hazardu, než jaké preferovala TOP 09. Politici TOP 09 pak ostře kritizovali své vládní partnery a hovořili o tom, že si musí rozmyslet další pokračování v koalici. Občanští demokraté na svého vládního partnera apelovali, aby nehazardoval s osudem koalice.