Policie plánuje další škrty, mají se týkat například teplé vody a kantýn

Praha – Dosud nezveřejněný seznam úspor u policie ve výši minimálně 300 milionů korun sestavuje poradní komise ministra vnitra Jana Kubiceho. Podle analýzy, kterou citují a mají k dispozici Hospodářské noviny (HN), musí jednotlivá policejní ředitelství například více hlídat, kolik utratí za energie a teplou vodu. Komise navrhuje také důkladnou revizi všech telefonních a datových linek.

Analýza, kterou si od poradního sboru nechal minista vnitra Kubice připravit, má pět částí. Veřejně se však zatím pouze probíraly pouze ty, podle nichž se má dramaticky snížit počet velitelských a kancelářských postů. „Přidělování financí na takzvané mandatorní výdaje se děje jakýmsi průměrováním minulosti a nikdo nenutí zodpovědné funkcionáře šetřit,“ cituje list analýzu poradní komise.   

Poradci připomínají, že policie například mnohdy platí telefony i v útvarech, které utlumily činnost. Doporučují také zbavit se závodních jídelen a policejních kantýn, kde by úspora dosáhla až 100 milionů korun. Dále navrhují zbavit se autoopraven, pronajatých budov i 300 nadbytečných aut. Například za pronájem budov policie jen loni utratila 220 milionů korun.

Policie by také mohla ušetřit za energii a teplou vodu, neboť takto policie loni utratila 870 milionů korun. „Na útvarech, kde se začaly důsledně sledovat náklady, došlo k jejich prokazatelnému snížení. Navrhujeme proto zavést sledování výdajů,“ stojí v analýze. Pokud by se za jednoho zaměstnance za rok na energiích vydalo maximálně šestnáct tisíc korun, policie by ušetřila devadesát milionů korun.

Poradci dále pak podotýkají, že lze ušetřit i na výstroji, a to především u policistů, kteří nepracují v terénu. Policisté v kancelářích by dostávali jen takové vybavení, které k práci u počítače potřebují. Omezil by se i pravidelný výcvik a v budoucnu by nemuseli na střelnicích vystřílet tolik nábojů jako příslušníci, kteří hlídkují v ulicích.

Policejní prezidium plánované škrty nekomentovalo. „Ministr uložil policejnímu prezidentovi Petru Lessymu, aby se nezabýval závěry poradní komise k oblasti ekonomiky. Proto se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla dnešním HN mluvčí prezidia Pavla Kopecká.